Weerfoto’s

Op deze pagina presenteert de Weerclub weerfoto’s/weerfilms van de Goudse regio!

Zeldzame mistboog met zeldzame “Glorie”!

Woensdagochtend 27 april (Koningsdag 2022) rond 06.53 uur was er een mistboog met een zogenaamde “Glorie” (gekleurde bogen rondom de schaduw van de waarnemer/fotograaf) waarneembaar in natuurgebied “Twaalfmorgen” te Reeuwijk. Dit zijn zeldzame optische weersverschijnselen. 

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

Iriserende wolken boven de Goudse regio!

Iriserende wolken boven de Goudse regio in de ochtend van zondag 15 augustus 2021 tussen 09.15 uur en 09.20 uur. De irisatie was te zien in oostelijke richting vanuit Gouda.

Bij nader inziens zijn daar “hoogstwaarschijnlijk” ook nog Rayleigh-Bénard convectie cellen te zien met bewolking langs de randen. De wolken veranderden continue van parelmoerachtige kleuren.

De wolken bevonden zich op 10° tot 15° van de zon op het moment van deze bijzondere waarneming.

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

Zeer zeldzame Kelvin Helmholtzwolken boven de Goudse regio! 

Zaterdagmiddag 26 oktober 2020 rond 17.00 uur zag waarnemer Jaap van Dam (Weerclub Gouda) ten noorden van het Goudse Hout zeer zeldzame Kelvin Helmholtz wolken. Jaap bedacht zich geen moment en nam deze bijzondere wolken op de foto.

Deze zeer zeldzame golfwolken ontstaan als twee luchtlagen van verschillende dichtheid met verschillende snelheden over elkaar stromen. Als een warme luchtlaag, met lagere dichtheid, over een koude luchtlaag, met grotere dichtheid, stroomt, en het verschil in snelheid is groot genoeg, ontstaan deze golfvormige wolken op het grensvlak. Het doet zich maar heel kort voor, dus als je dit vast wil leggen moet je snel zijn. De wolken zijn genoemd naar de natuurkundigen Hermann von Helmholtz en William Thomson. Deze laatste is beter bekend als Lord Kelvin. Hij bedacht een absolute temperatuurschaal in 1848. 0 graden Kelvin geeft het absolute nulpunt van warmtevloeistof aan. De Kelvin-schaal wordt tot op de dag vandaag nog altijd gebruikt door wetenschappers.

Foto: Jaap van Dam, Gouda.

Bijzondere wolkenvormen te zien boven Gouda.

Maandagavond 24 augustus 2020 rond 20.00 uur waren er bijzondere wolkenvormen te zien boven Gouda. Altocumulus Undulatus en enigszins Lacunosus.

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

Weer Magazine, editie April 2020  – Uitslag: Mooiste weerfoto van 2019

Foto van Jan Willem de Wit uit Gouda is in April 2020 tot ”Weerfoto van het Jaar 2019” uitgeroepen door Weer Magazine.   

Foto van weerman Jan Willem de Wit

Zeldzame Kelvin Helmholtz wolken vanuit Gouda waargenomen!

Woensdag 4 maart 2020 – 16.00 uur <-> 16.15 uur

Vanuit Gouda werden op woensdag 4 maart tussen 16.00 uur en 16.15 uur zeldzame Kelvin Helmholtz wolken waargenomen in zuidwestelijke richting. Foto: Jan Willem de Wit.

Kelvin-Helmholtz-wolken zijn een bijkomende vorm van wolken, een kort en zeldzaam verschijnsel. De vorm van golven of krullen zitten meestal op een andere wolk en lijken op de koppen van zeehondjes die achter elkaar aanzwemmen, maar dan in de lucht. Kelvin en Helmholtz hebben ontrafeld dat de wolken gevormd worden op dagen dat er veel wind is en er twee luchtlagen langs elkaar stromen waar de wind in tegengestelde richting waait. 

Lichtende nachtwolken tot in het Zenit in de kortste nacht van het jaar boven Gouda!

Vrijdag 21 juni 2019 – 23.15 uur.

Lichtende nachtwolken tot in het Zenit in de kortste nacht van het jaar boven Gouda!

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilver-blauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen.

Helder weer alleen is niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien. Op grote hoogte, zo’n 80 tot 85 kilometer, moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. De lichtende wolken komen alleen voor in de maanden rond de langste dag van het jaar.  Foto: Jan Willem de Wit.

Altocumulus Lenticularis boven het Groene Hartgebied – donderdag 16 mei 2019. 

Vrij zeldzame Altocumulus Lenticularis (wolken) boven het Groene Hartgebied vandaag. Ze waren waar te nemen vanaf het einde van de ochtend tot ver in de avond.  Lenticularis wolken zijn meteen te herkennen aan hun opvallende verschijning, ze lijken erg op UFO’s. Lenticularis komt voor in zowel lage, middelbare als hoge wolkenniveau’s. 
Het woord Lenticularis betekend lensvormig of amandelvormig. Wellicht was er geen latijns woord wat ufo-vormig betekend. 

Hoe wordt de wolk gevormd?

Lenticularis komt veel voor in bergachtige gebieden of terreinen met een reliëf waar de luchtlagen de hobbelingen van het terrein volgen. De luchtstroom wordt naar boven gedwongen en indien de temperatuur bij de top van de stroom daalt tot het dauwpunt kan de lucht condenseren en ontstaat de lenticularis. Als de luchtstroom afneemt of opnieuw zakt kan de wolk weer verdampen.
Dit fenomeen kan zich ook voordoen zonder bergen, maar door gevolg van twee samenkomende winden aan een front. Komt in Nederland niet vaak voor, slechts op enkele dagen per jaar.

Foto: Bert van Dijk, Gouda.

Deel van de kring van 22º en een goed ontwikkeld gedeelte van de bovenraakboog – dinsdag 16 april 2019 – 16.46 uur.

Er waren dinsdagmiddag rond 16.45 uur 2 bogen aan de linkerkant van de zon waarneembaar.

De rechter boog is een deel van de kleine kring (Halo) van 22 graden. De linker boog is een gedeelte van een goed ontwikkelde bovenraakboog van 22 graden. De punten van de pijlen geven de bogen aan. 

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

(Pulse)buien-chase in Noord-Brabant – do. 26 juli 2018 

Vrij zeldzaam haloverschijnsel (optisch weersverschijnsel) boven de Goudse regio op donderdag 18 juli 2018. Een Halo met Horizontale Cirkel (ook wel Parhelische Kring genoemd) rond 11.30 uur te Gouda!

Fisheye-GIF met een gemaakte zwarte cirkellijn waar Parhelische Kring of Horizontale Cirkel te vinden is. Rond 11.56 uur oplossend. Rond de zon is ook een kring waarneembaar, de zogenaamde Halo.

De parhelische kring of bijzonnenring is een melkwitte, horizontale kring door de zon met het zenit als middelpunt. Dit lichtverschijnsel behoort tot de halo’s, optische verschijnselen die ontstaan door breking en/of reflectie van licht in ijskristallen in de atmosfeer.

Foto’s (GIF): Bert van Dijk (lid Weerclub Gouda), Gouda. 

Kleine kring op 21 januari 2018 boven het Reeuwijkse plassengebied.

Foto: Onno Hungerink.

Lichtende nachtwolken in de nacht  naar maandag 3 juli boven Nederland!

Lichtende nachtwolken zijn wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo’n 18 kilometer hoogte bereiken. Op deze hoogte vriest het doorgaans tussen -90 tot -130 graden Celsius. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. Ze ontstaan boven Scandinavië en wij kunnen ze in zomernachten vanuit Nederland zien omdat deze hoge wolken door de middernachtzon worden beschenen terwijl wij er in het donker naar staan te kijken.De grootste kans om deze sprookjesachtig mooie wolken ’s nachts te zien is in de periode van 20 juni tot 15 juli. 

Timelapse van onze weerfotograaf Bert van Dijk te Gouda!

Valstrepen van neerslag tijdens zonsondergang! 

Zondagavond 11 juni 2017 waren er fraaie wolkenluchten waar te nemen rond zonsondergang. Op onderstaande foto is Virga (valstrepen van neerslag, deze neerslag bereikt de grond echter niet) te zien, prachtig verlicht door de laagstaande zon.  

Foto: Peter de Vries (K.N.M.I. waarnemer Schiphol), Kudelstaart. 

Fraaie buienlucht (Cumulonimbus) boven het Groene Hartgebied!

Waarneming dinsdag 25 april 2017 boven de Reeuwijkse plassen.

Foto’s (GIF): Bert van Dijk, Gouda.

Uiterst zeldzaam optisch verschijnsel boven Gouda donderdagmiddag 20 oktober 2016! Tijd: Van 16.10 uur tot en met 16.20 uur.

De camera van Bert van Dijk was gisteren westwaarts gericht op de Jac. P. Thijsselaan en de Zon stond 17 graden hoog en 26 graden ten oosten van het zuiden. Het gebied in die richting t.o.v. Gouda heeft een groot aantal langgerekte (afwaterings)sloten tussen de percelen, die grofweg zuidoost – noordwest lopen. De sloten zijn tot op een afstand van 20 kilometer van Gouda te volgen.

Het was rond het tijdstip van de foto’s windstil en het slootoppervlak was dus helemaal glad. Het oppervlak van de vele sloten fungeerde als spiegel die het zonlicht naar boven reflecteerde, tegen de wolkenbasis. Op de wolkenbasis is dus een afspiegeling van die (afwaterings)sloten te zien; dit zijn dus de heldere convergerende strepen!

Door optic-specialisten zoals Peter Paul Hattinga Verschure en de Schot Les Cowley komt dit verschijnsel uiterst zelden voor. Zo zelden dat je ‘m hoogstens 1x in een mensenleven ziet en zelfs dan moet je geluk hebben! De zon moet in een bepaalde hoek staan en de sloten spiegelglad zijn.

Foto: Bert van Dijk, Goudse tornadojager, Gouda

Op zondag 10 november 2013 tussen 10.42 uur en 10.44 uur was deze optic ook al vanuit Gouda waar te nemen in zuidelijke richting! Destijds was J.W. de Wit de waarnemer en fotograaf, zie het resultaat hiervan op de Schotse site van Les Cowley: http://www.atoptics.co.uk/fz948.htm

Opnieuw een circumzenitale boog kaarsrecht boven kaa(r)sstad Gouda! (GIF van 3 foto’s)

Waarneming: dinsdag 14 juni 2016 – 19.30 uur – 19.35 uur. Foto: Jan Willem de Wit.

Circumzenitale boog kaarsrecht boven kaa(r)sstad Gouda!

Waarneming: dinsdag 5 april 2016 – 18.25 uur. Foto: Jan Willem de Wit.

Prachtige zonsopkomst met warme kleuren op een koude ochtend!

Prachtige zonsopkomst aan de Reeuwijkse Elfhoevenplas in de vroege ochtend van zaterdag 7 februari 2015.

Windstilte gaf een mooie weerspiegeling in het spiegelgladde water. De mooiste zonsopkomst van 2015 tot nu toe!

Warme kleuren op een koude ochtend!

Winnaar Fotoweekprijs Omroep West en Winnaar Foto van de maand februari 2015 – Algemeen Dagblad!

Foto: weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wederom zeer zeldzame Kelvin-Helmholtz wolken waargenomen vanuit Gouda Noord. 

Zaterdagavond 18 oktober 2014 vlak voor zonsondergang waren er richting het zuiden, zuidwesten en westen van Gouda zeer zeldzame Kelvin-Helmholtz wolken waar te nemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halo om de zon waargenomen vanuit Gouda Noord

Zondag 5 oktober 2014 om 11.30 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Shelfcloud (Arcus) boven Gouda – zaterdag 23 augustus 2014 – 08.47.18 uur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grondmist tijdens zonsopkomst in natuurgebied Twaalfmorgen te Reeuwijk

Woensdag 2 juli 2014 om 05.48.22 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mammatus boven Gouda

De mammatuswolken zijn een apart verschijnsel. Deze wolkformatie is te beschrijven als grote, hangende bollen of lobben die afsteken van een donkergrijze achtergrond. De naam betekent ook dat de wolken op borsten lijken. De mammatus wolken ontstaan vaak rond dezelfde tijd als wanneer er noodweer op komst is. Het is dus een goede indicator voor als men niet weet of het wel een goed idee is om uit huis te gaan. Deze wolkformatie duurt gemiddeld vijftien minuten, maar het is wel eens voorgekomen dat de formatie een uur lang bleef bestaan. 

Dinsdag 6 mei 2014 om 21.00 uur

Foto: Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linker -en rechterbijzon

In cirruswolken (hoge wolken bestaande uit ijskristallen) waren op zaterdag 5 april 2014 rond 18.30 uur felle bijzonnen waarneembaar.

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een bijzonder optic waargenomen boven het centrum van Gouda vanuit Gouda Noord

Zondag 10 november 2013!

Tijd: Van 10.42 uur tot en met 10.44 uur.

Zie meer informatie over dit bijzonder verschijnsel op http://www.atoptics.co.uk/fz948.htm

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zeer zeldzame Helmholtz-Kelvin wolken waargenomen vanuit Gouda Noord 

De Kelvin-Helmholtzformatie is zeer zeldzaam. Wanneer deze wolken uiteindelijk ontstaan, blijft de formatie ook slechts voor een paar minuten. Men mag dus van geluk spreken wanneer zij dit op hun netvlies krijgen. Deze soort wolken worden gevormd door een Kelvin-Helmholtz instabiliteit. In dit geval wordt er mee bedoeld dat er koude lucht met een hogere dichtheid geduwd wordt door warmere lucht erboven. Dit zorgt ervoor dat er een relatieve beweging tussen gestratificeerde lagen (de warme en de koude luchtlagen) ontstaat. De instabiliteit die hierbij ontstaat manifesteert zich in de vorm van golven.

Zaterdag 7 september 2013 om 19.45.52 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hagelbui (Cumulonimbus) met jacobsladders (Crespulair rays) boven het Reeuwijkse plassengebied Zondag 2 december 2012 – 10.41.16 uur.

Deze foto is in 2012 tot Weerfoto van het Jaar uitgeroepen door Weer Magazine.   

Foto van weerman Jan Willem de Wit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA