Het weerbericht voor Gouda en omstreken is opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 25 januari 2023 om 20.00 uur.

In het weekend een overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype.

 

De as van een langgerekt hogedrukgebied, dat zich uitstrekt van de oceaan via ons land tot boven Polen en Rusland, trekt vandaag heel langzaam naar het zuiden en neemt daarbij in betekenis af. De lucht boven onze omgeving is nog steeds vochtig en koud. In de loop van de nacht naar donderdag krijgen we te maken met een frontensysteem dat onze regio vanuit een noordwestelijke richting zal bereiken. De zuidenwind ruimt later vanavond naar noord en zal dan na de frontpassage zachtere lucht aanvoeren. Vrijdag komt ons weer onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied (kerndruk: 1042 hPa) ten noorden van de Azoren. De uitloper strekt zich uit van Engeland via de Noordzee naar het zuiden van Zweden. Zaterdag ligt de uitloper van het hogedrukgebied boven ons land. Vanaf zondag zal een west- tot noordwestelijke stroming geleidelijk minder koude lucht aanvoeren.


Vanavond is het geheel bewolkt (Wolkengeslacht: Stratus). Een storing komt vanuit een noordwestelijke richting steeds dichterbij en aan het eind van woensdagavond begint het licht te regenen. Veel neerslag wordt niet verwacht. De temperatuur ligt aanvankelijk nog geruime tijd rond het vriespunt in het Groene Hartgebied, maar begint in de loop van de nacht naar donderdag geleidelijk op naar een graad of 4. De wind is zuidelijk en zwak, windkracht 2 Beaufort.

Donderdagochtend vroeg is de storing verleden tijd en is inmiddels de oostgrens van Nederland gepasseerd. Regelmatig klaart het breed op en schijnt de zon geruime tijd. In de loop van de middag gaat de bewolking weer een overheersend karakter krijgen. Het blijft droog in onze regio. De maximumtemperatuur ligt met 7 graden Celsius aanmerkelijk hoger dan we van de afgelopen dagen gewend waren in het Groene Hartgebied. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en gaat bij aanvang van de daglichtperiode uit noordelijke richtingen waaien.

Vrijdag is het alweer frisser als de matige wind (windkracht 3 Beaufort) opnieuw uit een noordoostelijke richting gaat waaien. De zon heeft het moeilijk, maar laat niet verstek gaan. Er zijn namelijk veel wolkenvelden boven het westen van Nederland aanwezig en hebben een uitsmerend karakter. Het blijft de gehele dag droog, zoals het er nu voorstaat. De noordoostenwind neemt in de loop van de dag iets in kracht af en wordt zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. De maximumtemperatuur ligt rond 5 graden Celsius.

Vanaf het weekend begint het geleidelijk wisselvalliger te worden. De temperatuur laat een licht stijgende tendens zien, zowel in de nachten als overdag. Zaterdag is nog wel een waterkoude dag. Na een nacht met lichte vorst komt de temperatuur zaterdag overdag met moeite op 2 graden boven het vriespunt uit. Daarbij zijn er uitgestrekte velden met laaghangende bewolking (Wolkengeslacht: Stratus), maar komt soms ook de zon er met een waterige uitstraling doorheen. De wind is zeer zwak, windkracht 1 Beaufort en waait uit variabele windrichtingen.

In de nacht naar zondag trekt een gebied met een regen het Groene Hartgebied in, maar overdag is het vrijwel zeker droog. Later op zondagavond kan vanuit een noordwestelijke richting opnieuw tijdelijk een beetje regen vallen. Overdag is het overwegend bewolkt en wordt het bij een toenemende naar zuidwest krimpende wind maximaal 7 graden Celsius.

Begin volgende week is het nog wisselvallig. Er vallen van tijd tot tijd buien en de westelijke wind trekt geregeld aan naar vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. De nachten zijn niet meer zo koud en de maximumtemperaturen liggen overdag rond een graad of 8.