Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 26 november 2023 om 12.00 uur. 

Regenrijke zondag en maandag wordt gevolgd door “licht” winterse periode.

Vanaf dinsdag gevoelig kouder met winterse buien!

 

Tussen een rug van hoge druk boven de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven de Baltische Staten voert een noordelijke stroming maritiem polaire lucht aan over onze regio. Een noord-zuid georiënteerde occlusie sleept boven de westelijke Noordzee, om vanmiddag en vanavond traag van west naar oost over onze omgeving te trekken. De eerdergenoemde rug van hoge druk passeert vervolgens in de avond van west naar oost over onze regio, daarna wordt de stroming zuidelijk. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan verplaatst zich ondertussen naar Groot-Brittannië en bereikt in de loop van maandagochtend de zuidelijke Noordzee. De bijbehorende occlusie bereikt aan het einde van de nacht naar maandag de provincie Zeeland. Later maandagmiddag en maandagavond trekt het lagedrukgebied en de bijbehorende ingedraaide occlusie vervolgens over de provincies Noord-Brabant en Limburg naar Duitsland. Aan de noordflank van het lagedrukgebied wordt dan met een (noord)oostelijke stroming polaire lucht aangevoerd, aan de zuidzijde voert een (zuid)westelijke stroming zachtere lucht aan. Na passage van het lagedrukgebied wordt de stroming noordelijk.


Zondagmiddag trekt een neerslaggebied over onze regio richting het noordoosten weg, daarachter wordt het later in de middag bij ons in het westen van Nederland tijdelijk droger. Het blijft overwegend bewolkt. Bij een zwakke tot matige westenwind, windkracht 2 à 3 Beaufort wordt het maximaal 8 graden Celsius.

In de loop van zondagavond wordt de bewolking alsmaar dikker vanuit een westelijke richting en aan het begin van de nacht naar maandag gaat het in onze regio langdurig en intensief regenen. De temperatuur ligt de komende nacht rond 5 graden Celsius.

Maandag gaat een flinke hoeveelheid neerslag vallen, vooral in de ochtenduren plenst het flink door. Een etmaalsom van 20 mm. is in onze omgeving niet ondenkbaar. Doordat de wind in de loop van de dag draait naar oost stroomt koudere lucht onze regio in. De neerslag, die aanvankelijk als regen valt, kan dan later op de dag transformeren naar natte sneeuw. In de avond valt er nog steeds van tijd tot tijd regen of natte sneeuw.

De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden en wordt in de vroege ochtend al bereikt. Er waait aanvankelijk een matige zuidwestenwind, windkracht 3 à 4 Beaufort die in de loop van de dag draait naar het oosten.

Met een matige noordoostenwind wordt dinsdag gevoelig koudere lucht aangevoerd. In de polders rondom Gouda en Schoonhoven kan het ‘s ochtends vroeg licht vriezen. Overdag wordt het hooguit 2 graden Celsius. Er is daarbij eerst een afwisseling van wolken en zon, maar in de loop van de dag trekken vanuit het noorden winterse buien over het Groene Hart, die tijdelijk voor een wit landschap kunnen zorgen.

Ook woensdag zit Nederland nog in de koude lucht, waardoor het maximaal 3 graden Celsius. Het weerbeeld laat daarbij een mix van wolken en zon zien en lokaal komt nog een winterse bui tot ontwikkeling. De wind blijft overwegend matig, windkracht 3 à 4 Beaufort uit noordelijke richtingen.

De koude lucht blijft tot zeker in het volgend weekend in onze regio bivakkeren. Donderdag kan het mogelijk opnieuw gaan sneeuwen. Overdag ligt de maximumtemperatuur rond 3 graden Celsius, terwijl het in de nachten 1 à 2 graden kan gaan vriezen, zeker als er brede opklaringen zijn. Vanaf vrijdag is daarbij vaak een mix van wolken, zon en een aantal winterse buien.


Kleurrijke krans om de maan – zaterdagavond 25 november 2023 rond 23.10 uur.

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.