Weerbericht voor de Goudse regio

Het weerbericht voor Gouda en omstreken is opgesteld door Jan Willem de Wit op zaterdag 25 maart 2023 om 17.00 uur.

De zomertijd begint herfstachtig met anti-zomerse temperaturen!

 

Een opvullend lagedrukgebied boven de Noordzee trekt in oostelijke richting. Rond dit lagedrukgebied zijn restanten van een ingedraaide occlusie aanwezig. In de  loop van de avond boven het uiterste zuidoosten stationair te worden. Zondag nadert vanuit een zuidwestelijke richting een klein lagedrukgebiedje. Deze trekt via Het Kanaal naar het noordwesten van Frankrijk, daar wordt het zondagochtend vroeg verwacht. Daar vandaan trekt het lagedrukgebied verder in noordoostelijke richting en ligt rond het middaguur boven het Zuid-Limburg. De bijbehorende occlusie trekt daarbij over de zuidelijke helft van ons land in oostelijke richting. Ten noorden ervan zijn nog restanten van de eerder genoemde occlusie aanwezig, deze gaan activeren. Met het in oostelijke richting wegtrekken van het lagedrukgebied draait de stroming in onze omgeving naar een noordoostelijke richting en stroomt aanmerkelijk koudere lucht het Groene Hartgebied in.


Vanavond is het aanvankelijk nog droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. De  wind neemt geleidelijk af en wordt in de loop van zaterdagavond matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De zware windstoten verdwijnen dan ook uit het weerbeeld. In de loop van de nacht neemt vanuit een zuidelijke richting de bewolking toe en is het op een enkele bui na droog. Het koelt af tot 6 graden Celsius in de Goudse regio.

Zondagochtend trekt vanaf circa 07.30 uur een regenzone over het Groene Hartgebied en kan het van tijd tot tijd flink doorplenzen. Aan het eind van zondagmiddag (rond 17.00 uur) trekt de regen in zuidelijke richting weg en wordt het weer droog. De wind gaat dan van zuid via oost naar noordoost draaien en is overwegend matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De middagtemperatuur komt door de noordooster in de Goudse regio niet boven 8 graden Celsius.

Ook tijdens de eerste dagen van de nieuwe week blijft het wisselvallig, waarbij de temperaturen een stuk lager zijn dan normaal voor eind Maart. Maandag overdag wordt het, ondanks zonnige perioden, nog maar 7 graden Celsius. Ook krijgen we opnieuw met buien te maken, en door de koude lucht waar ons dan in bevinden, kunnen dit buien zijn met een winters karakter ( hagel of natte sneeuw). In de nacht naar maandag en de nacht naar dinsdag komt de minimumtemperatuur rond of een fractie onder het vriespunt uit.

Vanaf dinsdag loopt de temperatuur geleidelijk op en blijft het wisselvallig.