Opgesteld door Jan Willem de Wit op maandag 30 maart 2020 om 21.00 uur. 

 

Tot en met vrijdag blijft het te koud voor de tijd van het jaar!

Tijdens aankomend weekend wordt het aanzienlijk warmer!

Na aankomend weekend kans op eerste warme dag (≥20°C)!

 

Een krachtig hogedrukgebied met centrum ten noordwesten van Ierland heeft  een uitloper richting de Noordzee. Aan de zuidflank van dit Hoog wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht naar onze regio aangevoerd. Boven de Atlantische Oceaan rond 20° Westerlengte is aanvankelijk sprake van een blokkade, maar in de tweede helft van de week wordt deze geleidelijk buiten werking gesteld. Tussen Groenland en Schotland stroomt dan een opnieuw zeer koude lucht naar het zuiden uit. Dit gebeurt aan de westflank van een lagedrukgebied dat aan de lijzijde (de zijde waar de wind vanaf waait) van Groenland ontstaat en zich vervolgens richting Scandinavië verplaatst. Een hoogtelaag boven het centrale deel  van de Atlantische Oceaan wordt in het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 april 'opgesloten'  door de sterk uitzakkende hoogtetrog aan de westzijde van het dan inmiddels boven Scandinavië gelegen lagedrukgebied. Dit resulteert in het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 april in een langgerekte, noordoost-zuidwest georiënteerde grootschalige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan en een uitgestrekt gebied met hoge luchtdruk boven het Europese continent. De stroming in het westen en noordwesten van Europa wordt dan zuidwestelijk met aanvoer van aanmerkelijk warmere lucht.


Maandagavond klaart het in het Groene Hart breed op en in de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw op uitgebreide schaal licht vriezen. De minima komen opnieuw rond -2°C uit in de Goudse regio. De wind is (zeer) zwak (1 à 2 Beaufort) en waait uit noordoostelijke richtingen.

Dinsdag wordt een droge dag en schijnt de zon uitbundig. Met maximaal 7 graden is het een graad of 4 te koud voor de tijd van het jaar. Normaal (langjarig gemiddelde) is de maximumtemperatuur eind maart circa 11 graden Celsius. De noordoostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en blijft uit noordoostelijke richtingen waaien.

In de nacht naar woensdag gaat het onder een heldere hemel opnieuw licht vriezen. De minima liggen in de Goudse regio rond -1°C. Een groot deel van de nacht is er sprake van windstilte. Aan het eind van de nacht naar woensdag begint de bewolking toe te nemen.

Woensdag is er overdag veel bewolking boven het Groene Hart aanwezig, maar blijft het droog. Het wordt circa 10 graden Celsius bij een zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit het noordwesten.

Richting en tijdens het volgende weekend is het wisselend bewolkt en de kans op neerslag neemt geleidelijk toe. Vrijdag en zaterdag wordt het circa 11 graden Celsius. Vanaf volgende week zondag wordt het aanzienlijk warmer met maxima rond 15 graden Celsius. Begin volgende week waait de wind waarschijnlijk uit zuidelijke richtingen. Mogelijk klimt de temperatuur verder in de richting van 20 graden Celsius. 


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:  

Van 21 tot en met 31 maart:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 9,4 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 4,2 graden Celsius.

Normaal valt er 24,4 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 25,3 uur.


 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag:

 

Kans op sneeuwval:

 

 

Kans op sneeuwdek:

 

Kans op vorstdag of ijsdag:

 

IJsgroei:

 

 Hellmann wintergetal: