Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 24 mei 2020 om 20.15 uur. 
 
 
 
De komende week mooi weer, geleidelijk warmer!
Langdurige droogte houdt voorlopig nog aan!

 

Maandag bereikt een zuid-noord georiënteerde as van de westelijke hoogte-rug onze omgeving en krijgen we ook aan de grond te maken met een hogedrukgebied. Woensdag en donderdag kantelt de rug-as en krijgt dan een oost-west georiënteerde richting. Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe rug van hoge druk zich boven Groot-Brittanië op. Deze hoogte-rug verplaatst zich aan het eind van de week naar Scandinavië.
Aan de grond resulteert het bovenstaande in een hogedrukgebied, waarvan het zwaartepunt in eerste instantie iets ten westen van het Franse Bretagne ligt om vervolgens via Ierland en Schotland zich boven Scandinavië te nestelen. 


Vanavond en in de nacht naar maandag neemt de westen- tot noordwestenwind geleidelijk in kracht af. Het weerbeeld laat een afwisseling zien van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur daalt naar circa 11 graden Celsius in de Goudse regio.

Maandagochtend schijnt in eerste instantie de zon. Geleidelijk ontstaan Boven het Groene Hartgebied vrij veel stapelwolken. Het blijft droog.

Maandagmiddag verdwijnen de meeste stapelwolken en gaat de zon uitbundig schijnen. De wind waait zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort uit richtingen tussen noordwest en  noord. De temperatuur stijgt in de Goudse regio naar maximaal 20 graden Celsius.

Maandagavond schijnt de zon nog voluit totdat ze om 21:43 uur achter de horizon verdwijnt. Daarna volgt een tamelijk heldere en droge nacht met sluierwolken. De temperatuur daalt naar circa 8 graden Celsius. De wind is zwak, windkracht 2 Beaufort en ruimt van noord naar noordoost.

Dinsdag zijn er stapelwolken en daartussendoor komt de zon regelmatig tevoorschijn. Er is soms ook sluierbewolking waarneembaar, maar de zon schijnt daar goed doorheen. Het blijft droog en er waait een zwakke wind (1 Beaufort) uit veranderlijke richtingen. Later krijgt de wind een voorkeur voor een noordelijke richting. De temperatuur stijgt naar een maximum van circa 22 graden Celsius in Gouda en omgeving.

Woensdag schijnt ook de zon eveneens uitbundig. Er is soms ook ook een klein stapelwolkje boven het Groene Hartgebied aanwezig, maar daar heeft de zon nauwelijks hinder van. Het blijft droog in het Groene Hart. De wind waait zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort uit noordelijke richtingen. In Gouda en de omliggende dorpen wordt het om en nabij 21 graden Celsius.

Donderdag en vrijdag blijft het droog en schijnt de zon voluit. Donderdag waait er een zwakke tot matige noordooster, windkracht 2 à 3 Beaufort. De maximumtemperatuur ligt donderdag rond 20 graden Celsius en daarmee is het een fractie frisser dan woensdag. Vrijdag ruimt de wind naar het oosten en wordt het iets warmer. De maxima liggen vrijdag rond 23 graden Celsius in de Goudse regio.

Ook in het Pinksterweekend blijft het droog met veel zon. De temperatuur komt met 23 tot 25 graden Celsius nog iets hoger uit. De overwegend zwakke wind (windkracht 2 Beaufort) waait tijdens het Pinksterweekend uit richtingen tussen noordoost en oost.


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

Van 21 tot en met 31 mei:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 17,9 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 8,9 graden Celsius.

Normaal valt er 21,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 69,2 uur.


 

Kans op warmte en hitte:

 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: