Opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 19 juni 2019 om 20.00 uur.   

 

 

Tot het weekend wisselvallig en aan de koele kant!

In het weekend meer hogedrukinvloed en warmer!

Volgende week kans op een hittegolf (32°C-37°C)!

 

Een hogedrukgebied ten noordoosten van de Baltische Staten trekt langzaam in noordoostelijke richting. Tegenhanger is een vrijwel stationair lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland. Het polaire front ligt vandaag noordoost-zuidwest georiënteerd en golvend boven Engeland. Onze regio bevindt zich in de warme lucht, waarbij een convergentielijn boven het westen van het land en het westen van België. Deze trekt hedenavond en in het begin van de nacht naar donderdag van west naar oost over Nederland. Met name op en ten oosten van deze lijn komen stevige onweersbuien voor. Een kortgolvige hoogtetrog kan nog voor extra forcering zorgen. Boven de Noordzee en een groot deel van ons land ligt een van zwak, thermisch lagedrukgebied. Het koufront verplaatst donderdag overdag van west naar oost over het land, waarna we enkele dagen in de polaire lucht terecht komen. 


Vandaag viel er tot 20.00 uur veel neerslag in Gouda. Ten zuiden van de Burgemeester van Reenensingel viel aanzienlijk meer dan ten noorden van deze weg. In de wijk "Goverwelle" bij waarnemer Gert Olbertijn viel met 22,8 mm. de meeste neerslag.

Jaap van Dam registreerde 19,7 mm. in de wijk "Slagenbuurt". In de regenmeter van GOUDAsfalt aan de Gouderaksedijk viel 16,8 mm. In Gouda Noord viel een totale dagsom van 13,0 mm.

Op het dak van het Huis van de Stad viel 11,0 mm. in de regenmeter. 

Ten noorden van de Burgemeester van Reenensingel viel tussen 5,0 mm. en 7,2 mm.


Vanavond trekken zware onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het Groene hartgebied. Naast onweer is er ook kans op hagel (diameter tot 1 cm.), zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. Richting het einde van de avond wordt het droog. De buien trekken dan in noordoostelijke richting weg. Aan het eind van de avond is het een graad of 16 bij een zwakke zuidwester, windkracht 2 Beaufort.

In de nacht naar donderdag zijn er uitgestrekte wolkenvelden boven het Groene Hart aanwezig, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. Plaatselijk kan nog wel een enkel regenbuitje vallen met een lichte neerslagintensiteit. De minima liggen rond 15 graden Celsius in de Goudse regio. De wind blijft zwak, windkracht 2 en waait uit richtingen tussen zuidwest en west.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt. Sommige stapelwolken groeien uit tot het buienstadium (Cumulonimbus of Towering Cumulus). De matige wind (3 Beaufort) is westelijk.

Donderdagmiddag is het aanzienlijk frisser dan woensdagmiddag. De temperatuur stijgt naar maximaal 18 graden Celsius in de Goudse regio. Deze maximumtemperatuur is een graad of 2 onder de normale maximumtemperatuur voor de derde decade van juni. Er zijn forse stapelwolken, sommigen groeien uit tot buien. De felste exemplaren kunnen vergezeld gaan met onweer. Er staat een zwakke tot matige zuidwesten -tot westenwind (2 à 3 Beaufort).

Morgenavond trekken de buien snel in oostelijke richting weg en wordt het droog. De opklaringen die volgen worden steeds breder. In de nacht naar vrijdag koelt het af naar een graad of 12 in Gouda en omgeving. De zuidwestenwind neemt af naar zwak, windkracht 2 Beaufort.

Vrijdag is het de langste dag van het jaar en begint de astronomische zomer van 2019 om 17.54 uur. Op deze eerste dag van de astronomische zomer van 2019 komen de maxima rond een graad of 17 uit in het Groene Hartgebied. In de Goudse binnenstad wordt het met 18 graden Celsius een graad warmer.  In de ochtend is het vrij zonnig, maar de bewolking neemt in de middag geleidelijk toe. Er komen met name in de ochtend enkele buien voor, maar deze hebben over het algemeen een lichte neerslagintensiteit. In de avond bereiken brede opklaringen onze regio en is het droog. De wind ruimt van zuidwest naar noord en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Aankomend weekend komt onze regio steeds meer onder invloed van een hogedrukgebied. De zon zal in toenemende mate te zien zijn in het weerbeeld. De maxima liggen zaterdag nog rond 21 graden Celsius. Zondag is het met gemiddeld 24 graden Celsius zeer aangenaam. De wind ruimt in het weekend van noordwest naar noordoost en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Na het weekend is er een afwisseling van zonnige dagen en dagen met wolkenvelden. Door een landwind wordt het geleidelijk warmer. Maandag  liggen de maxima rond 29 graden Celsius en is het opnieuw zomers warm. Dinsdag wordt het volgens de laatste berekeningen tropisch en stijgt de temperatuur in de middag naar 32 graden Celsius.

Volgende week woensdag en donderdag wordt het nog heter in de middagen, de maxima kunnen dan oplopen naar 35 graden Celsius of meer. Dit komt door een naar zuidoost draaiende wind. Het weerbeeld is waarschijnlijk een afwisseling van zon en stapelwolken.


Nieuwsgierig naar de seizoensverwachting voor de lente van 2019 en de komende zomer? 

Klik dan op: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

 

Van 11 tot en met 20 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 19,9 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 10,7 graden Celsius.

Normaal valt er 17,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 70,9 uur.

 

Van 21 tot en met 30 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,1 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 11,7 graden Celsius.

Normaal valt er 22,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 68,3 uur. 


 

Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!


Kans op warme dagen!

 Kans op warmte en hitte


Kans op onweer!