Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 3 juli 2020 om 06.00 uur. 

  
   
 
Tot en met het weekend blijft het wisselvallig en winderig!
 
Vanaf maandag overwegend droog, later warmer!

 

Een hogedrukgebied boven de Azoren heeft een uitloper richting Het oosten van Europa en aan de noordflank ervan trekken meerdere storingen richting het noordwesten van Europa. Het lagedrukgebied dat hiervoor verantwoordelijk is ligt iets ten zuiden van IJsland en trekt geleidelijk in oostelijke richting. Het zogenaamde sturende lagedrukgebied bereikt pas na aankomend weekend Scandinavië. Het Azoren-hogedrukgebied verplaatst zich geleidelijk naar het noorden en een tweede centrum van hoge druk ontwikkelt zich ten westen van Ierland. De uitloper komt hierdoor ook iets noordelijker te liggen en uiteindelijk komt onze regio tijdelijk onder een gordel van hoge druk te liggen. Aan het einde van de tweede week van juli koerst een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Noorwegen, waardoor de gordel doorbroken wordt. Een centrum van hoge druk vestigt zich vanaf dat moment boven Rusland en een ander centrum in de buurt van Ierland.


Vanochtend schijnt vaak de zon, maar kan later in de ochtend een regenbui vallen. De wind waait uit een zuidwestelijke richting en is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

In de middag passeert een gebied met buien van west naar oost over het Groene Hartgebied, tussen de buien door schijnt de zon. De zuidwester neemt in het Groene Hart toe naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort. De temperatuur stijgt in de Goudse regio naar maximaal 22 graden Celsius. Voor begin juli is dit de normale maximumtemperatuur.

Vrijdagavond is het droog met een mix van wolken en zon. In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking evenals in de voorgaande nacht geleidelijk toe. In de loop van de nacht gaat het regenen met een lichte neerslagintensiteit. De minima liggen in de Goudse regio rond 15 graden Celsius.

Zaterdag is het in de ochtend geheel bewolkt en zijn er perioden met regen. In de middag blijft het geheel bewolkt en valt er langduriger regen met een lichte, soms matige neerslagintensiteit. Rond 15.00 uur wordt het kortstondig droog. Aan het eind van de middag en zaterdagavond volgt vanuit een westelijke richting opnieuw een gebied met regen. De maximumtemperatuur ligt rond 21 graden Celsius. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort.

Ook zondag is de zuidwester duidelijk aanwezig in het Groene Hart. De wind is over het algemeen vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort met kans op windstoten tot 70 à 75 km/uur. Het weerbeeld bestaat uit veel bewolking en daaruit valt van tijd tot tijd een beetje regen met een (zeer) lichte neerslagintensiteit. Zondagmiddag verbeteren de condities van het weer vanuit een westelijke richting en breekt de zon regelmatig door, maar een bui blijft mogelijk. De temperatuur stijgt in de Goudse regio naar maximaal 22 graden.

Maandag en dinsdag zijn er flinke perioden met zon en blijft het in het Groene Hart op de meeste plaatsen droog. Het waait nog steeds flink en veel warmer dan 18 graden Celsius wordt het in onze regio niet. De westenwind is op beide dagen zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort

Vanaf woensdag blijft het enkele dagen droog en schijnt is het vrij zonnig. De temperatuur komt overdag iets hoger uit met maxima tussen 22 en 28 graden Celsius. De wind waait over het algemeen uit zuidelijke richtingen en is meestentijds zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

Van 1 tot en met 10 juli:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,4 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 12,3 graden Celsius.

Normaal valt er 30,8 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 78,6 uur

 

Van 11 tot en met 20 juli:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 13,2 graden Celsius.

Normaal valt er 28,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 75,8 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: