Opgesteld zondag 8 december 2019 om 10.00 uur. 

 

De komende week veel neerslag en veel wind op het menu!

Vanavond felle buien met kans op hagel en onweer!

 

Een stormdepressie ten zuiden van IJsland met de naam Atiyah trekt de komende 36 uur ten noorden van Schotland langs en verplaatst zich in oostelijke richting. De stormdepressie splitst zich gedurende zondag in meerdere secundaire kernen. Dit lagedrukgebied zorgt voor een stevige zuidwestelijke stroming. Het koufront passeert zondagmiddag Nederland, maar wordt eerst voorafgegaan door een zogenaamde Warm Conveyor Belt (WCB = warme transportband. Sterke zuidelijke stroming met warme en vochtige lucht in een relatief smalle en ondiepe laag aan de voorzijde van een koufront. Nabij het front gaat de warm conveyor belt vaak samen met zware neerslag, soms zelfs onweer. Op satellietfoto's is dit verschijnsel vaak goed herkenbaar aan de smalle en scherp begrensde strook). Achter het koufront wordt polaire lucht aangevoerd en daalt de temperatuur op 5500 meter naar waarden van om en nabij -35°C. Tevens passeert dan een jetstreak op grote hoogte met windsnelheden van circa 65 meter per seconde ons land. In de nacht naar maandag en maandagochtend passeert een grootschalige hoogtetrog. In en aan de westzijde van de hoogtetrog komen diverse secundaire lagedrukkernen voor.


Vanochtend trekt een omvangrijk regengebied van west naar oost over het Groene Hartgebied,daardoor is het geheel bewolkt. Het waait flink uit het zuidwesten. Boven de Goudse regio is de wind vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort en regelmatig zijn er stevige windvlagen tot circa 70 km/uur.

Vanmiddag schijnt de zon zo nu en dan, maar na koufrontpassage zijn er ook buien mogelijk. De zuidwester neemt geleidelijk iets in kracht af. Na verloop van tijd wordt de wind matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De maximumtemperatuur is zeer hoog voor de eerste decade van december en stijgt naar circa 12 graden Celsius. Deze maximumtemperatuur wordt in de eerste helft van de middag bereikt, want na passage van het koufront later in de middag gaat de temperatuur snel dalen en is het circa 8 graden Celsius. De normale maximumtemperatuur voor de eerste decade van december is 7 graden Celsius.

Vanavond neemt de kans op buien opnieuw toe en soms kan de neerslag intensiveren. Bij de buien is tevens kans op hagel en onweer. De zwaarste buien zijn voor het westelijke deel van Nederland. De matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 à 5 Beaufort en er zijn zware windstoten mogelijk tot circa 85 km./uur.  

In de nacht naar maandag verdwijnen de meeste buien en is het vaker droog dan nat. De temperatuur daalt naar een minimum van circa 6 graden Celsius. De zuidwestenwind blijft onveranderd vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. De windvlagen/windstoten nemen geleidelijk in kracht af.

Maandagochtend trekken opnieuw felle buien over het Groene Hart. Daarbij is opnieuw kans op hagel en tijdens zwaardere exemplaren ook op kans op onweer. De matige tot vrij krachtige zuidwester, windkracht 4 à 5 Beaufort ruimt gedurende de ochtend van zuidwest naar noordwest.

Maandagmiddag neemt weer noordwestenwind weer aanzienlijk in kracht toe. Boven onze omgeving wordt de wind krachtig, windkracht 6 Beaufort. Tevens is er kans op zware windstoten tot 85 km./uur. Het regionale weerbeeld laat een mix zien van wolkenvelden, stevige buien en enkele zonnige momenten. De temperatuur stijgt naar maximaal 10 graden Celsius, maar door de krachtige wind voelt het kouder aan met een gevoelstemperatuur van een graad of 5.

Maandagavond en in de nacht naar dinsdag is het droog met enkele opklaringen. In het uiterste westen van het Groene Hart is de kans op een bui vanaf de Noordzee wel aanwezig. De temperatuur daalt gestaag en in het Groene Hart kan het afkoelen naar circa 2 graden boven het vriespunt. Aan de grond gaat het op beschutte plaatsen licht vriezen. De wind is zwak, soms even matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en krimpt van noordwest naar west.

Dinsdag ziet het weerbeeld er een heel stuk vriendelijker uit. Vooral in de ochtend zijn er flinke perioden mat zon, maar in de  loop van de ochtend neemt de hoge bewolking toe. In de middag wordt de bewolking alsmaar dikker en aan het eind van de middag of in de avond neemt vanuit het westen de kans op neerslag in de vorm van regen toe. De matige zuidwestenwind (windkracht 3 à 4 Beaufort) krimpt naar zuidelijke richtingen en neemt gedurende de middag toe naar vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 graden Celsius en ligt daarmee 2 graden boven normaal voor de tijd van het jaar.

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag valt geruime tijd regen. De minima liggen rond 5 graden Celsius in de Goudse regio. De zuidelijke wind is in de avond zuidelijk en vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. In de loop van de nacht ruimt de wind naar westelijke richtingen, neemt flink gas terug en wordt uiteindelijk zwak, windkracht 2 Beaufort.

Woensdag overdag lijkt het in het Groene Hartgebied langere tijd droog te blijven en schijnt zelfs af en toe de zon. Later in de middag arriveren vanuit het westen de buien alweer. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De temperatuur stijgt in de loop van de dag naar maximaal 9 graden Celsius.

Ook donderdag, vrijdag en zelfs in volgend weekend blijft het wisselvallig met elke dag een aanzienlijke hoeveelheid neerslag. Ook blijft de wind nadrukkelijk aanwezig uit richtingen tussen zuid en west. Donderdag, vrijdag en zaterdag is de wind van tijd tot tijd krachtig, windkracht 6 Beaufort en met name voor zaterdagavond worden op dit ogenblijk windstoten berekend tot ruim 90 km./uur. De temperatuur stijgt donderdag naar circa 8 graden Celsius, vrijdag en in het weekend wordt het circa 9 graden Celsius. Daarmee blijft het iets te zacht voor de tijd van het jaar!

Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:

 

Van 1 tot en met 10 december:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 7,0 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 1,8 graden Celsius.

Normaal valt er 24,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 16,5 uur.

 

Van 11 tot en met 20 december:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 6,2 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 0,9 graden Celsius.

Normaal valt er 26,1 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 13,4 uur.


 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag:

 

Kans op sneeuwval:

 

 

Kans op sneeuwdek:

 

Kans op vorstdag of ijsdag:

 

IJsgroei:

 

 Hellmann wintergetal: