Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 21 februari 2019 om 20:00 uur. 

 

Mist markeert de scheiding tussen koelere en warmere lucht!

Voorlopig geen of weinig neerslag door hogedruk-blokkade!

 

We zien vanaf vrijdag op hoogte een krachtige blokkade, waarbij de as van de hoogterug zuid-zuidwest - noord-noordoost georiënteerd nabij of een fractie ten westen van Nederland vrijwel stationair ligt. Dit blijft tot begin maart intact. Aan de grond vinden we de eerste dagen een hogedrukgebied met het centrum ten zuiden van Nederland. Vanaf aanstaande zondag ligt het centrum van het hogedrukgebied in de buurt van Nederland. Pas richting het eind van volgende week zien we de blokkade langzaam in sterkte afnemen en neemt de kans op een zuidwestelijke stroming met vochtigere lucht geleidelijk toe.


Vanavond  is het overwegend droog en later in de avond klaart het op. In de nacht naar vrijdag ontstaan in het Groene Hartgebied mistbanken en in een later stadium is er op uitgebreide schaal mist. Lokaal kan zelfs sprake zijn van dichte mist. Met minima rond 6 graden Celsius is het een zachte winternacht. De westelijke wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vrijdag is er in de ochtend op uitgebreide schaal sprake van mist. Vooral in de buurt van grote wateroppervlakken, zoals de Reeuwijkse plassen kan de mist hardnekkig zijn en tot aan het begin van de middag aanwezig blijven. Elders zal de mist in de tweede helft van de ochtend oplossen, maar de laaghangende bewolking die na het oplossen van de mist aanwezig blijft is eveneens hardnekkig. Daardoor zal de zon overdag weinig aanwezig zijn in het regionale weerbeeld. In de loop van de middag zijn er uitgestrekte wolkenvelden. Het blijft droog en aan het eind van de middag kan lokaal de zon nog even schijnen. Ondanks de bewolking is het zeer zacht met 12 graden Celsius in de Goudse regio. Op plaatsen waar de zon iets langer schijnt wordt het mogelijk nog een graad warmer. In de loop van de ochtend ruimt de wind van westelijke richtingen via het noorden naar oostelijke richtingen en blijft onveranderd (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vrijdagavond gaat de bewolking op steeds meer plaatsen openbreken. In de nacht naar zaterdag zijn er langdurige heldere perioden en slechts af en toe een wolkenveld. Met name in de landelijk gelegen gebieden kan een mistbank ontstaan en de temperatuur daalt in de Goudse regio naar 5 graden Celsius. In de Krimpenerwaard kan de temperatuur in een mistgebied dalen naar circa 3 graden Celsius. De wind waait zwak (windkracht 1 à 2 Beaufort) uit richtingen tussen oost en zuidoost.

In het komende weekend zijn er hoge barometerstanden. De luchtdruk ligt over het algemeen tussen 1035 hPa en 1038 hPa. Het is overwegend zonnig. De wind waait uit richtingen tussen oost en zuidoost en is zwak tot matig van kracht, windkracht 2 à 3 Beaufort. De middagtemperaturen liggen rond 13 graden Celsius. In de nacht naar zondag liggen de minima rond het vriespunt en is er een vrij grote kans op mist(banken)!

Na het volgende weekend lijkt het hogedrukgebied Gouda nog steeds in een stevige greep te houden met veel zon en maximumtemperaturen rond 15 graden Celsius tot en met woensdag. Daarmee blijft het een graad of 8 warmer dan het langjarig gemiddelde voor de laatste decade van februari. Normaal is het dan namelijk 7 graden Celsius. Het (zeer) zachte weer houdt waarschijnlijk tot begin maart aan, ook al gaan de maxima na volgende week woensdag iets lager uitvallen. 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

Van 11 tot en met 20 februari:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 5,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode -0,5 graden Celsius.

Normaal valt er 15,6 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 35,2 uur. 


Kans op vorstdag en ijsdag!

 


Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 


Kans op sneeuwval!


Kans op sneeuwdek!