Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 26 november 2020 om 21.45 uur.  

 

De komende dagen overheerst de bewolking! Weinig wind.

Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk kouder.

In het weekend kans op (hardnekkige) mist!

 

Donderdag passeert het koufront van dit hoogtelaag onze regio. Vanuit het Azoren-hogedrukgebied splitst zich in de tweede helft van de week een kern af, deze verplaatst zich in noordoostelijke richting. Er vormt zich boven West-Europa een diffluent of dipoolpatroon dat zich langzaam in oostelijke richting verplaatst. Het hogedrukgebied trekt naar Noordwest-Europa, waardoor de stroming in onze omgeving oostelijk of zuidoostelijk wordt. In een groot deel van de berekeningen breidt de zonale stroming zich na het weekeinde weer oostwaarts over West-Europa uit.


Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag is het nog steeds bewolkt en er is kans op wat lichte regen. De temperatuur daalt in de Goudse regio naar een minimumwaarde van 5 graden Celsius. De wind is overwegend noordoostelijk en is nog steeds zwak, windkracht 1 Beaifort.

Ook vrijdag overdag overheerst de bewolking en met name in de ochtend is er nog een kleine kans op regen. De hoeveelheid van de neerslag stelt echter niet veel voor en zal hooguit enkele tienden van een millimeter zijn. In de middag blijft het droog en breekt regelmatig de zon door. De wind is zwak, windkracht 2 Beaufort en waait uit variabele richtingen. Het wordt maximaal 7 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Voor eind november is dit een normale maximumtemperatuur.

Zaterdag is het bewolkt en is er een grote kans op (hardnekkige) mist. Na het oplossen van de mist kan in de middag de zon van tijd tot tijd schijnen. De wind waait zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort uit het oosten tot noordoosten. De temperatuur stijgt naar circa 6 graden Celsius in de omgeving van Gouda. In hardnekkige mist is het kouder met een temperatuur van circa 2 graden Celsius.

Zondag overheerst opnieuw de lage bewolking en is wederom kans op (hardnekkige) mist. De zon kan sporadisch ook even doorbreken. De temperatuur stijgt naar 5 graden Celsius, maar in hardnekkige mist is het wederom circa 2 graden Celsius. De wind is oostelijk en zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Na het weekend blijft de onderste laag van de atmosfeer zeer rustig met in de nacht en ochtend kans op (hardnekkige) mist. Vooral in de middagen kan de zon soms even doorbreken. De maxima liggen vaak tussen rond 5 graden Celsius en in de nacht kan het licht vriezen. De zwakke wind waait overheersend uit zuidelijke richtingen.


Woensdagochtend 25 november 2020 rond 09.30 uur was een piloot kennelijk onder de indruk van de Halo om de zon dat hij even omkeerde. Foto: Jan Willem de Wit.

 


Neerslag verwachting voor Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door weerslag.nl 

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

ECMWF Neerslagkans (Europees model)

ECMWF Neerslagkans

Kans op vorstdag en/of ijsdag

Kans op vorst en ijsdag

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwdek

Kans op sneeuwdek