Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 26 februari 2021 om 21.00 uur. 

 

In de nacht naar zaterdag ontstaat dichte mist in de regio!

Overdag oplossende mist, daarna zon en weinig wind!

 

Een noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een uitloper van een krachtig hogedrukgebied boven het Nauw van Calais breidt zich uit tot boven Nederland. In de loop van zaterdag verplaatst het centrum van het hogedrukgebied zich van de dag naar Engeland en komt de rug van hoge druk boven het midden en zuiden van Nederland terecht.


Vrijdagavond is het onbewolkt bij een temperatuur van circa 5 graden Celsius. In de nacht naar zaterdag koelt het snel af naar waarden rond of een fractie onder het vriespunt. De noordwestenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. Bij weinig wind in combinatie met een snelle afkoeling gaat in de loop van de nacht mist ontstaan. Aan het eind van de nacht is er sprake van dichte mist met een zicht van minder dan 200 meter!

In vrijwel de gehele Benelux wordt aan het eind van  de nacht naar zaterdag en in de eerste helft van zaterdagochtend dichte mist verwacht met een zicht van minder dan 200 meter!


Zaterdag start de dag koud met dichte mist, de mist lost in de loop van de ochtend langzaam op. Daarna is er een mix van zon en stapelwolken en het blijft droog. In de middag stijgt de temperatuur naar circa 10 graden. Er waait een zwakke noordwestenwind met een kracht van 1 à 2 Beaufort. Omdat er maar weinig wind staat is het buiten in het zonnetje aangenaam.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en daalt de temperatuur in de Goudse regio opnieuw richting het vriespunt. Tijdens deze brede opklaringen kan de temperatuur aan de grond tot -4 graden Celsius dalen. Ook is er opnieuw kans op mistbanken.

Zondag staat rustig, droog en vrij zonnig weer op het menu. Met name in het oostelijke deel van het Groene Hartgebied kunnen in de middag stapelwolken gevormd worden. De maximumtemperatuur ligt evenals zaterdag rond 10 graden Celsius. Er waait een zwakke wind, windkracht 1 à 2 Beaufort uit richtingen tussen noord en noordoost.

De start van de nieuwe week laat wederom een rustig en droog weerbeeld zien. Er trekken regelmatig wolkenvelden over het Groene Hart, maar er zijn ook geregeld flinke zonnige perioden. De temperatuur stijgt in de middag veelal naar maximaal 11 graden Celsius. In de nachten zijn er brede opklaringen en de minima komen een fractie boven het vriespunt uit. Er is een grote kans op mistbanken in de nachtelijke uren. Voorlopig houdt het rustige weerbeeld stand. 


Neerslag verwachting voor Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door weerslag.nl 

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 Bewolking dekkingsgraad (percentage)

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)

ECMWF Neerslagkans

Kans op vorstdag en/of ijsdag

Kans op vorst en ijsdag

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwdek

Kans op sneeuwdek