Opgesteld door Jan Willem de Wit/Onno HUngerink op woensdag 16 januari 2019 om 11.00 uur 

 

Woensdag en donderdag nog zacht met veel bewolking perioden met regen en later buien!

Vanaf de nacht naar vrijdag temperaturen in de nachten onder nul.

 

Aan de zuidflank van een kern van lagedruk boven het zuiden van Noorwegen staat een westelijke stroming. Deze lagedrukkern trekt in oostelijke richting en ligt op donderdag boven Finland. In deze stroming trekt op woensdagavond een koufront over de Goudse regio. Voor dit koufront is zachte vochtige lucht aanwezig waaruit af en toe motregen valt. Op nadering van het koufront gaat het in de loop van woensdagmiddag meer continu regenen. Het front passeert de Goudse regio halverwege de woensdagavond. Achter dit front bevinden zich in deze stroming nog enkele gebieden met regen en/of buien. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer. Later op donderdag is er ook natte sneeuw mogelijk. Donderdag draait in de loop van de ochtend de wind van west naar meer noordwestelijke richtingen en neemt toe naar kracht 5 Bft. Er zijn dan tijdelijk ook windstoten mogelijk tot rond de 60 km/hr. Er stroomt dan koudere lucht over de Goudse regio. In de nacht naar vrijdag is er dan ook al een graad vorst mogelijk. Vanaf vrijdag komt Gouda onder invloed te liggen van een hogedrukgebied. Dit betekent rustig weer met in de nachten temperaturen ruim onder nul en overdag er net boven. In het weekeind trekt er een lagedrukgebied vanaf de Britse Eilanden naar het zuiden van Frankrijk en zorgt voor een zuidoostelijke tot oostelijke stroming. Na het weekeinde is de drukverdeling erg onzeker maar het lijkt er op dat de temperaturen in de nachten ruim onder nul zijn en overdag er net boven.

De natuur loopt door het zeer zachte weer van de afgelopen weken een maand voor op schema. De Elzen staan al in bloei en dit kan bij mensen met een allergie hooikoorts veroorzaken. De "voorlente" wordt steeds duidelijker zichtbaar. De komende week komt de tweede lichting Elzenpollen in de lucht. We verwachten tot half maart Elzenpollen in de lucht. De Hazelaar kwam al in december op grote schaal in bloei, waardoor de piek van de eerste bloeiwaarnemingen waarschijnlijk op 31 december is komen te liggen. Vijftig jaar geleden was dat gemiddeld 15 februari (1940 tot en met 1968).

Woensdagmiddag is het geheel bewolkt met af en toe wat lichte motregen, aan het einde van de middag en in de avond is er meer continue regen. Er staat een matige toe vrij krachtige zuidwesten wind kracht 4 a 5 Bft. Het wordt woensdagmiddag rond de 7 gr C. Woensdagavond is het zwaar bewolkt met perioden met regen. In de tweede helft van de avond wordt het droog en klaart het tijdelijk op. De wind is westelijk kracht 3 Bft en de temperatuur bedraagt zo’n 7 graden. In de nacht neemt de bewolking opnieuw toe en gaan er buien vallen (soms geclusterd). Er is een kleine kans op onweer en/of hagel. De minimum temperatuur bedraagt zo’n 6 graden.

Donderdag komt de temperatuur met circa 5 graden een fractie lager uit. Het wordt een dag met veel buien, maar er zijn ook zonnige perioden. De buien kunnen een winters karakter hebben met hagel en later ook natte sneeuw, ook onweer is mogelijk. De westenwind is aanvankelijk matig, windkracht 3 à 4 Beaufort, maar al snel in de ochtend draait de wind naar het noordwesten en neemt toe naar kracht 4 a 5 Bft. Et zijn windstoten mogelijk tot 60 km/hr.

Vanaf vrijdag wordt het duidelijk een kouder weertype. De maxima op vrijdag liggen rond de 4 graden en in de nacht naar zaterdag gaat het zo’n 3 graden vriezen. Het lijkt vrijdag een droge dag te worden met perioden met zon.

In het weekeinde is het rustig weer met zonnige perioden en wolkenvelden. De maximum temperatuur ligt net boven nul graden en in de nachten is er lichte tot matige vorst. De verwachtingen voor na het weekeinde zijn onzeker maar op dit moment lijkt het erop dat lagedrukgebieden ten zuiden van Nederland liggen en de vorst in de nachten aanwezig blijft. De minima liggen tussen de -3 en -6 graden en de maxima rond nul graden. De kans op een eerste ijsdag dit jaar is volgende week aanwezig. Ook komt er dan geleidelijk een ijslaag(je) te liggen( zie hieronder de verwachte ijsverwachting van het KNMI)

 

 


Nieuwsgierig naar de winterverwachting?

Even klikken op link: JWinterverwachting '18-'19!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

Van 11 tot en met 20 januari:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 5,7 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 0,9 graden.

Normaal valt er 21,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 20,6 uur. 


Kans op vorstdag en ijsdag!

 


Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 


Kans op sneeuwval!


Kans op sneeuwdek!


Hellmann Wintergetal!