Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 12 juni 2021 om 22.00 uur. 

 

De komende uren kans op lichtende nachtwolken! 

Vanaf zondag zonnig en warm, later mogelijk tropisch!

 

Een kleinschalig hogedrukgebied beweegt zondag uiterst traag van west naar oost over onze regio in oostelijke richting. De stroming is in de nacht naar zondag nog zwak en noordwestelijk en de aangevoerde lucht maritiem polair. In de loop van zondag wordt de stroming aflandig en warmt de lucht behoorlijk snel op. Dinsdag verplaatst een volgend kleinschalig hogedrukgebied zich via de Britse Eilanden en het noorden van Nederland in oostelijke richting. Aan de westflank van een hoogte-rug boven Centraal-Europa wordt dan met een zuidelijke stroming nog warmere lucht aangevoerd. 


Zaterdagavond en in de nacht naar zondag klaart het breed op en zijn in de eerste uren na zonsondergang mogelijk lichtende nachtwolken waarneembaar. Deze wolken bevinden zich op een hoogte tussen 82 kilometer en 86 kilometer hoogte. Info: https://www.iap-kborn.de/forschung/abteilung-radarsondierungen/aktuelle-radarmessungen/oswin-mesosphaere/. De wind neemt af, naar zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en dat betekent dat het flink gaat afkoelen. De minima komen rond 8 graden Celsius uit in de Goudse regio. Door de sterke afkoeling kunnen met name in de polders en natuurgebieden rondom Gouda mistbanken en/of grondmist gevormd worden. Er waait een (zeer) zwakke noordwestenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Zondag wordt een zonovergoten junidag. De zon schijnt de gehele dag uitbundig, de lucht is strakblauw en er ontstaan hooguit enkele kleine stapelwolken (Cumulus Humilis). Met de uitbundige zonneschijn (UV-7 mogelijk 8) is het oppassen dat je niet verbrandt. Een gevoelige huid kan al in een kwartier verbranden. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar maximaal 23 graden Celsius. Er staat nauwelijks wind en daardoor voelt het aanmerkelijk warmer aan. Er waait een zwakke noordwestenwind, windkracht 2 Beaufort.

Maandag wordt nog zo’n prachtige dag. Opnieuw is er veel zon (er zijn velden met sluierwolken (Cirrus/Cirrostratus) en later vormen er ook kleine stapelwolken). De zon heeft echter geen of nauwelijks hinder van de sluierwolken en blijft gewoon schijnen. De temperatuur loopt zelfs nog iets verder op dan zondag. In de Goudse regio wordt het zomers warm met 26 graden. In de binnenstad van Gouda wordt het mogelijk 27 graden Celsius.  De wind waait uit veranderlijke richtingen en is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Ook dinsdag brengt zomers weer met hoge temperaturen en veel ruimte voor de zon. Waarschijnlijk zijn er wel meer sluierwolken (Cirrus) en forsere stapelwolken (Cumulus Mediocris) dan op maandag. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 25 of 26 graden Celsius. De wind waait zowel in de nacht als overdag uit een noordoostelijke richting en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Woensdag wordt nogmaals een zomerse dag genoteerd. Het wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week met een temperatuur van 29 of 30 graden Celsius. Als het 30 graden Celsius wordt is het de eerste tropische dag van 2021! In de loop van de dag neemt vanuit een zuidelijke richting de kans op onweersbuien toe. 

De warmte gaat volgens de laatste berekeningen voortduren tot na het volgende weekend. De maxima liggen tussen 25 en 32 graden Celsius. Dagelijks is er kans op een lokale onweersbui.


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid