Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 25 augustus 2019 om 19.45 uur. 

 

Grote kans op tweede hittegolf van het jaar!

Unicum: 2 jaar achter elkaar 2 hittegolven!

 

Een hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied ten oosten van ons aandachtsgebied zorgen tot en met aanstaande woensdag voor een geblokkeerd weerpatroon (Hogedrukblokkade) boven West-Europa en Noordwest-Europa. Aan de grond wordt de stroming boven ons land oostelijk en daarmee aflandig. Vanaf donderdag lijkt de opgaande flank van een lagedrukgebied boven onze omgeving te komen, waarmee de aangevoerde lucht een westelijke stroming krijgt. Dit laatste houdt in dat de kans op koeler weertype met af en toe buiige neerslag  (overtrekken van frontale zones) groter wordt.


Vanavond is het aanvankelijk nog zeer warm, maar rond zonsondergang zet de temperatuur een gestage daling in. Rond 20.00 uur is het nog circa 26 graden Celsius in de Goudse regio, maar om 21.00 uur (een kwartier na zonsondergang) is het met 22 graden Celsius een stuk koeler. De oostelijke wind is zeer zwak, windkracht 1 Beaufort.

In de nacht naar maandag daalt de temperatuur geleidelijk naar een minimumtemperatuur van 17 graden Celsius. In de polders en in de natuurgebieden ten oosten en zuidoosten van Gouda is het aan het eind van de nacht met 14 graden Celsius aanmerkelijk koeler. In de landelijk gelegen gebieden kan een mistbank gevormd worden door een combi van een heldere hemel en zeer weinig wind (Oost – 1 à 2 Beaufort). Dit staat gegarandeerd voor een sterke afkoeling, waardoor mistbanken gemakkelijk kunnen ontstaan.

Vuurrode zonsopkomst op zondag 25 augustus aan de Reeuwijkse Elfhoevenplas!

Maandagochtend is de zonsopkomst (06.43 uur) waarschijnlijk opnieuw vuurrood.

Foto: Jan Willem de Wit, Gouda.

Maandag zet het zonnige en tropische weertype voort. Halverwege de ochtend is het al zomers warm met 25 graden Celsius. Maandagmiddag wordt het opnieuw tropisch circa 31 graden Celsius in de Goudse regio. De aangevoerde lucht wordt geleidelijk vochtiger en daardoor gaat het drukkender aanvoelen. Er waait een zwakke oostenwind, windkracht 2 Beaufort. Later in de middag krimpt de wind tijdelijk naar een noordoostelijke richting. Het is zonnig met af en toe wat sluierbewolking (Cirrus) en in de loop van de middag kunnen er ook stapelwolken ontstaan. De stapelwolken zullen niet uitgroeien tot het buienstadium.

Maandagavond is het droog en daalt de temperatuur na zonsondergang gestaag. De nacht verloopt droog en een fractie warmer dan voorgaande nachten. De minima komen rond 18 graden Celsius uit in de Goudse regio. In de polders kan een mistbank gevormd worden. De noordoostenwind ruimt naar het oosten en blijft zwak, windkracht 2 Beaufort.

Dinsdag stijgt de temperatuur in het ochtend nog sneller dan de voorgaande dag en is het rond het middaguur 28 graden Celsius. Opnieuw volgt een tropische middag met temperaturen tussen 31 en lokaal 33 graden Celsius. Het is stralend zonnig met in de middag af en toe een paar vriendelijke stapelwolkjes. De wind waait uit veranderlijke richtingen en is over het algemeen zeer zwak, windkracht 1 Beaufort. Aan het eind van de middag is er sprake van een tijdelijke windstilte.

Dinsdagavond zijn er naast passeren enkele wolkenvelden, maar zijn er ook heldere perioden. Een lokale regenbui is dan in onze regio niet helemaal uitgesloten. In de nacht naar woensdag blijft het zo goed als zeker droog en zijn er eveneens een afwisseling van heldere perioden en enkele wolkenvelden. Met minima van 19 graden Celsius is het een zogenaamde plaknacht. Dinsdagavond steekt er na verloop van tijd een (zeer) zwakke noordoostenwind op, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Woensdag begint de dag zonnig met velden sluierbewolking, alwaar de zon in principe ongehinderd doorheen schijnt. In de middag neemt de hoge sluierbewolking toe en krijgt de zon na verloop van tijd een waterige aanblik. Dit is een aankondiging van een in aantocht zijnde weersverslechtering. Aan het eind van de middag kan de zon zelfs helemaal schuil gaan achter de bewolking en stijgt ook de kans op een lokale regenbui. Het wordt zomers warm met 27, lokaal 28 graden Celsius in de Goudse regio en is aan het criterium van een hittegolf voldaan. De zuidelijke wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.


Vorig jaar hadden we 2 hittegolven, als het dit jaar weer lukt zou dat een unicum zijn. Twee hittegolven per jaar in 2 opeenvolgende jaren is nog niet eerder voorgekomen.

Criterium hittegolf: Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0°C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0°C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.


Woensdagavond wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Verspreid over het Groene Hartgebied kunnen naast regenbuien ook onweersbuien voorkomen. De wind ruimt van zuid naar west en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Donderdag is de tropische periode verdreven en wordt het maximaal 23 graden Celsius in de omgeving van Gouda. Daarmee is het nog steeds een fractie warmer dan het langjarig gemiddelde voor eind augustus. Gemiddeld is het eind augustus 21 graden Celsius. Er zijn tamelijk veel wolkenvelden boven het Groene Hart aanwezig en er trekken ook enkele buien over onze regio. Daarbij kan lokaal onweer voorkomen, veelal blijft het bij een enkele onweersontlading. Later in de middag neemt de kans op buien af en in de avond blijft het op de meeste plaatsen droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit westelijke richtingen, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Vrijdag en in het daarop volgende weekend is de kans op buien kleiner en is het een groot deel van de tijd droog. Naast uitgestrekte wolkenvelden zijn er ook zonnige momenten en met name in het weekend kan de zon langduriger schijnen. Vrijdag wordt het hooguit 22 graden Celsius en in het weekend wordt het met 25 graden Celsius alweer zomers warm.

Voor de actuele weerdata in Gouda:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

 

Van 21 tot en met 31 augustus:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,3 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 12,7 graden Celsius.

Normaal valt er 30,8 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 64,2 uur. 


 

Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!


Kans op warme dagen!

 Kans op warmte en hitte


Kans op onweer!