Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 27 september 2020 om 21.00 uur. 

  

 

Tot woensdag: Veranderlijk, maar rustig herfstweer!

Temperaturen rond normaal voor de tijd van het jaar! 

Vanaf donderdag flinke neerslagsommen en winderig!

 

Een hoogte-lagedrukgebied boven Centraal-Europa vult geleidelijk op en verplaatst Zich geleidelijk in oostelijke richting. Aanstaande dinsdag bevindt onze regio zich  tijdelijk in een zadelgebied en zijn er nog enkele zwakke frontale systemen in de buurt aanwezig. Vanaf dinsdag ligt er een sturend lagedrukgebied nabij IJsland en komt er een standvastig hogedrukgebied iets ten westen van de Azoren te liggen. Tussen beide druksystemen komt een krachtige, licht meanderende zonale stroming op gang. De straalstroom ligt dan min of meer west-noordwest – oost-zuidoost georiënteerd van Newfoundland richting Frankrijk. Op woensdag ontwikkelt zich boven de Schotland een randstoring die in noordelijke richting afbuigt richting IJsland. Het bijbehorende frontale systeem trekt donderdag over het Groene Hart. Aan de zuidflank van dit lagedrukgebied ontwikkelt zich weer een volgende randstoring, deze zal vrijdag over het zuiden van de Britse Eilanden naar onze regio trekken, maar bereikt ons volgende week zaterdag pas. Ook na het eerste weekeinde van oktober blijven we in een westcirculatie waarbij van tijd tot tijd randstoringen over onze regio trekken.


Zaterdagmiddag jl. rond 17.00 uur zag waarnemer Jaap van Dam (Weerclub Gouda) ten noorden van het Goudse Hout zeer zeldzame Kelvin Helmholtz wolken. Jaap bedacht zich geen moment en nam deze bijzondere wolken op de foto.

Deze zeer zeldzame golfwolken ontstaan als twee luchtlagen van verschillende dichtheid met verschillende snelheden over elkaar stromen. Als een warme luchtlaag, met lagere dichtheid, over een koude luchtlaag, met grotere dichtheid, stroomt, en het verschil in snelheid is groot genoeg, ontstaan deze golfvormige wolken op het grensvlak. Het doet zich maar heel kort voor, dus als je dit vast wil leggen moet je snel zijn. De wolken zijn genoemd naar de natuurkundigen Hermann von Helmholtz en William Thomson. Deze laatste is beter bekend als Lord Kelvin. Hij bedacht een absolute temperatuurschaal in 1848. 0 graden Kelvin geeft het absolute nulpunt van warmtevloeistof aan. De Kelvin-schaal wordt tot op de dag vandaag nog altijd gebruikt door wetenschappers.


Zondagavond is het geheel bewolkt en blijft het droog. In de nacht naar maandag neemt de kans op neerslag geleidelijk toe. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden Celsius in het Groene Hart. De wind waait uit richtingen tussen noord en noordoost en is zwak, windkracht 2 Beaufort.

Maandag is het regenachtig, maar zijn er ook enkele droge momenten. Met circa 20 graden Celsius in het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het eind september een graad of 16 in de middag. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait uit richtingen tussen noordwest en noord.

Dinsdag start de daglichtperiode geheel bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. In de middag klaart het op en is er ook ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 19 graden Celsius bij een matige westenwind, windkracht 3 Beaufort.

Ook woensdag is het nog tamelijk rustig herfstweer met en mix van wolken, zon en een lokale regenbui. Het wordt circa 18 graden Celsius in de Goudse regio en er waait een zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit richtingen tussen zuid en zuidwest.

Richting het eerste weekend van oktober wordt het ietwat kouder in het Groene Hart met maxima rond 16 graden Celsius. Het weerbeeld wordt herfstachtiger met zowel donderdag als vrijdag flinke neerslagsommen en tamelijk veel wind.


Aantal warme, zomerse, tropische en hete dagen te Gouda. (t.e.m. zondag 27 september '20)


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

 

Van 21 tot en met 30 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 17,4 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 10,8 graden Celsius.

Normaal valt er 28,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 45,4 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Bewolkingspercentage: 

 

9 daagse verwachting:

Bewolking
Komende negen dagen
Legenda bewolking

 

15 daagse verwachting:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: