Opgesteld woensdag 20 november 2019 om 19.30 uur. 

 

Tot en met het weekend tamelijk veel bewolking, maar droog!

Na het weekend wisselvallig, maxima in de dubbele cijfers! 

 

Tussen een uitloper van een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied ten westen van het Verenigd Koninkrijk staat in onze regio een zwakke oostelijke stroming. De lucht is van maritiem polair van oorsprong. In de grenslaag wordt met name in het oostelijke deel van Nederland vochtige lucht aangevoerd. Omdat de lagedrukgebieden vanuit een zuidwestelijke richting geleidelijk dichterbij komen neemt de stroming geleidelijk iets in kracht toe.

Vrijdag bevinden wij ons aan de oostzijde van een lagedrukgebied dat vrijwel stationair ten westen van Groot-Brittannië blijft liggen. In de bovenlucht bevindt zich eveneens ten westen van Groot-Brittannië een redelijk diep uitgezakte hoogtetrog, waardoor de stroming zowel aan de grond als op grote hoogte een sterke zuid-component heeft. Hierdoor wordt er geleidelijk zachtere lucht naar onze regio aangevoerd. Vrijdag ontstaat er een randstoring aan de zuidzijde van dit lagedrukgebied, deze trekt tijdens het aankomende weekeinde uitdiepend het Middellands Zeegebied in. De stroming wordt hierdoor in onze omgeving tijdelijk oostelijk, maar zal in de loop van zondag opnieuw naar zuid draaien onder invloed van een volgend lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan.


De aanwezige bewolking boven het oostelijke deel van Nederland wint vanavond terrein richting het westen. Vanuit een oostelijke richting neemt de hoge, later ook de middelbare bewolking geleidelijk toe in het Groene Hartgebied. Soms kan het ook even opklaren, maar de bewolking is over het algemeen overheersend. De wind waait zwak (1 à 2 Beaufort) uit het oosten. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in de Goudse regio. Lokaal kan een mistbank gevormd worden, dit met name boven weilanden in het uiterste oosten van het Groene Hartgebied.

In de nacht naar donderdag is er een afwisseling van wolkenvelden (middelbaar en hoog niveau) en opklaringen. De minima liggen in de Goudse regio enkele tienden van een graad onder het vriespunt. De oostelijke wind is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. Lokaal kan een mistbank gevormd worden, dit met name boven weilanden in het uiterste oosten van het Groene Hartgebied.

Donderdagochtend is er tamelijk veel hoge bewolking, de zon heeft daardoor vaak een waterige aanblik. Het blijft echter wel droog. In de vroege ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt. Aan het eind van de ochtend is de temperatuur opgelopen naar circa 3 graden Celsius. Er waait een zwakke tot matige oostenwind, windkracht 2 à 3 Beaufort. Door de wind voelt het waterkoud aan.

Donderdagmiddag is de bewolking overheersend, zo nu en dan is er een wazig zonnetje waarneembaar. De oostenwind blijft zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De temperatuur stijgt naar maximaal 6 graden Celsius in de Goudse regio.

Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag is het geheel bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied droog. Als er enige neerslag valt zal dat hoofdzakelijk in een smalle strook in het uiterste zuiden van het Groene Hart zijn. De temperatuur blijft in het Groene Hart ruim boven het vriespunt, de minima liggen in de Goudse regio rond 3 graden Celsius.

Ook vrijdag belooft een naar het zich laat aanzien droge dag te worden. Er is veel bewolking, in de loop van de middag krijgt de zon meer kansen. De middagtemperatuur ligt om en nabij 8 graden Celsius. De zuidoostenwind is matig, windkracht 3 Beaufort.

Vrijdag is er evenals donderdag tamelijk veel hoge sluierbewolking, maar de zon laat zich ook regelmatig zien. In de loop van de dag wordt de bewolking massiever, maar het blijft droog. De wind waait uit het zuidoosten en is over het algemeen matig, windkracht 3 Beaufort. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. Daarmee ligt de maximumtemperatuur een graad boven normaal voor de tijd van het jaar.

In het aankomend weekend blijft het ook over het algemeen droog, de kans op neerslag is klein. De bewolking is zaterdag hardnekkig, maar zondag schijnt de zon regelmatig. De temperatuur stijgt op beide dagen naar maximaal 9 graden Celsius. De wind waait op zaterdag uit oostelijke richtingen en is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. Zondag is de wind aanvankelijk oostelijk, maar ruimt in de loop van de dag naar zuidelijke richtingen. De windkracht is zondag 1 à 2 Beaufort (zwakke wind).

Na het aankomende weekend is het wisselvallig en zijn er perioden met regen of vallen er buien. De wind draait naar zuidwestelijke richtingen en daarmee wordt zachtere lucht naar onze regio aangevoerd. De maximumtemperatuur komt dan weer in de dubbele cijfers terecht. De middagtemperatuur komt rond 11 graden Celsius uit en daarmee is het zacht voor eind november.

Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden voor Gouda:

Van 11 tot en met 20 november:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 9,6 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 3,6 graden Celsius.

Normaal valt er 25,9 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 21,2 uur

 

Van 21 tot en met 30 november:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 8,2 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 2,5 graden Celsius.

Normaal valt er 22,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 16,0 uur


 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag:

 

Kans op sneeuwval:

 

 

Kans op sneeuwdek:

 

Kans op vorstdag of ijsdag:

 

IJsgroei:

 

 Hellmann wintergetal: