Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 17 oktober 2021 om 18.50 uur. 

 

Maandag een fraaie herfstdag met zon en sluierwolken.

Vanaf dinsdag een overgang naar herfstachtig weertype.

Vanaf donderdag gevoelig kouder door noordwestenwind.

 

In de loop van dinsdag komt onze regio aan de oostflank van een omvangrijke hoogtetrog te liggen. Hierdoor vindt in de loop van dinsdag sterke warmte-advectie plaats. In de loop van woensdag trekt het golvende koufront langzaam van west naar oost over Nederland. Na passage ontstaat er een hoogte-laag boven Scandinavië en passeert de grootschalige hoogte-trog onze regio in de nacht van donderdag op vrijdag. De stroming wordt noordwestelijk met aanvoer van koudere en onstabiele lucht. Na de passage van een hoogte-rug op zaterdag 23 oktober zien we een meanderende westelijke stroming met van tijd tot tijd passage van frontale systemen of troggen.


Vanavond verschijnen er enkele opklaringen en kunnen er vroeg in de avond ook een aantal buien vallen met een lichte neerslagintensiteit. In de nacht naar maandag is er een mix van wolkenvelden en opklaringen en blijft het overwegend droog. In het Groene Hart koelt het af naar circa 7 graden Celsius. De wind is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort uit zuidelijke richtingen.

Maandag wordt een mooie herfstdag. Er zijn veel sluierwolken aanwezig, maar daar schijnt de zon over het algemeen goed doorheen. Het blijft overwegend droog, een lokale lichte regenbui is niet uitgesloten in het Groene Hartgebied. De zuidoostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De temperatuur komt uit op een ”voor de tijd van het jaar” vrij normale maximumtemperatuur van 16 graden Celsius.

Dinsdag trekt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over het Groene Hart. Daardoor valt er overdag af en toe lichte regen. In de loop van de middag wordt het vanuit een zuidwestelijke richting droog. Er is overdag veel bewolking en de zuidwestenwind neemt geleidelijk in kracht toe. In de Goudse regio waait aanvankelijk een matige zuidwester matig, windkracht 3 Beaufort, in de loop van de dag toenemend naar matig, windkracht 4 Beaufort. Met deze zuidwester wordt nog steeds zeer zachte lucht aangevoerd voor medio oktober. De maximumtemperatuur komt in de Goudse regio uit op maximaal 18 graden Celsius. Dinsdagavond zijn windvlagen tot circa 50 km./uur mogelijk!

Woensdag wordt een dag met herfstweer. Er is opnieuw sprake van een hoge maximumtemperaturen van 18 graden Celsius. De zuidwestenwind neemt nog verder in kracht toe en wordt vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort. Tevens vallen er regelmatig buien in het Groene Hartgebied en kunnen er windvlagen voorkomen tot 65 km./uur! De zon is sporadisch even in het regionale weerbeeld te aanschouwen.

In de nacht naar donderdag vallen er talrijke buien en kunnen er tijdens de zwaarste exemplaren windstoten optreden. De wind ruimt daarbij van zuidwest naar noordwest en is nog steeds vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort. Door de naar noordwest ruimende wind daalt de temperatuur in de loop van de nacht flink.

Het wordt donderdag overdag nog maar zo'n 13 graden Celsius en door de stevige wind voelt het nog iets kouder aan. Bovendien vallen ook overdag een flink aantal buien en de zon is niet of sporadisch te zien. Ook overdag is het nog geruime tijd winderig, de wind blijft noordwestelijk en vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 à 6 Beaufort. Tijdens buien windstoten mogelijk tot 80 km./uur!

Vrijdag en in het volgende weekend blijft het behoorlijk wisselvallig en tamelijk fris weer met temperaturen tussen 11 en 13 graden. Doordat een hogedrukgebied dichterbij komt neemt de wind flink in kracht af en is er genoeg ruimte voor de zon.


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid