Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 14 januari 2022 om 22.00 uur. 

 

 

Kans op mist! Zaterdag waterkoud. Zondag enige tijd regen! 

 

Een hogedrukgebied ligt van de Alpen naar Engeland. De as van dit hogedrukgebied schuift vanavond en vannacht langzaam noordoostwaarts over ons land en kantelt naar een oriëntatie van zuid naar noord. Een oost-zuidoost – west-noordwest georiënteerd koufront boven de noordelijke provincies trekt geleidelijk zuidwaarts en wordt vanavond en in de nacht naar zaterdag stationair boven het noordoosten van Nederland en trekt vervolgens zaterdag overdag als warmtefront weer noordoostwaarts weg. Een hoogtelaag boven het westen van de Golf van Biskaye trekt via Het Kanaal naar het westen van Nederland, waar het zondagochtend als hoogtetrog arriveert. Deze hoogtetrog trekt zondagochtend oostwaarts over het Groene Hart. Een golvend koufront dat nu nog ten westen van Ierland ligt bereikt zondag aan het einde van de ochtend het uiterste noorden van Nederland.


In de nacht naar zaterdag is het overwegend droog, maar kan er uit dikke wolkenpakket ook af en toe een drup regen vallen. In de nacht naar zaterdag kunnen er een paar opklaringen boven het Groene Hartgebied arriveren . Ook kan er dan mist ontstaan bij een brede opklaring. In het Groene Hartgebied wordt het niet kouder dan  5 graden Celsius. Er waait een zeer zwakke wind, windkracht 1 Beaufort uit een zuidoostelijke richting.

Zaterdag start de daglichtperiode met laaghangende wolken en mist. Na het oplossen van de laaghangende wolken en mist breekt de zon geruime tijd door. Met 6 graden Celsius voelt het waterkoud aan.

Zondag neemt de naar zuidwest ruimende wind iets toe (van windkracht 2 naar windkracht 3 Beaufort) en komt de temperatuur met een graad of 8 weer een fractie boven het langjarig-gemiddelde voor halverwege januari uit. Het is overwegend bewolkt door een overtrekkend zwak front en dit kan een beetje regen kan opleveren. In de loop van de middag klaart het geleidelijk op en breekt de zon af en toe door.

Na het weekend doet het volgende hogedrukgebied alweer zijn intrede in ons Groene Hart en krijgen we opnieuw een aantal dagen rustig en overwegend droog weer. Er is ook genoeg ruimte voor de zon, vooral op maandag en dinsdag. Maandag verloopt zachter met zo'n 9 graden Celsius, daarna blijven de temperaturen schommelen rond een graad of 7. De wind komt dan elke dag uit een andere windrichting en is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Later in de week neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe, maar verder verandert er voorlopig weinig.


 

Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Kans op neerslagNeerslagkans

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

Kans op vorstdag of ijsdagKans op vorst en ijsdag

 

Kans op sneeuwvalKans op sneeuwval

 

Kans op sneeuwdek Kans op sneeuwdek

 

 

WindrichtingWindrichting

 

 

Windsnelheid  Windsnelheid