Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 19 april 2019 om 20.30 uur.    

 

1e zomerse dag (25°C of warmer) is een feit in Goudse regio!

Zonnig paasweekeinde in het vooruitzicht, maxima tot 26ºC! 

Tijdens beide Paasdagen iets sterkere zonkracht, UVI 4 à 5!

Aanstaande woensdag is er een depressieaanval mogelijk!

 

Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt dit Paasweekend voor een oostelijke stroming en de aanvoer van continentaal polaire lucht. 

Een al geruime tijd aanwezige Hogedruk-blokkade op hoogte met een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland lijkt vanaf dinsdag zijn langste tijd gehad te hebben. Het hogedrukgebied verplaatst zich op Tweede Paasdag richting Rusland om zich vervolgens nog verder in oostelijke richting te verplaatsen.
Gelijktijdig zien we dat een hoogtelaag (afkomstig van Groenland) zich richting het zuidwesten van Europa gaat verplaatsen. Dit lagedrukgebied smelt samen met het Iberisch lagedrukgebied en komt daarna weer naar het noorden, waardoor onze regio met een zeewind te maken krijgt. De aanvoer wordt dan overheersend zuidwestelijk en vanaf woensdag 24 april neemt de neerslagkans als gevolg van overtrekkende fronten en/of buien enigszins toe. Na Koningsdag lijkt de kans op een zuidelijke stroming weer flink toe te nemen. 


Vandaag werd het op 5 van de 7 weerstations warmer dan 25 graden Celsius. Daarmee is in de Goudse regio de eerste zomerse dag van 2019 een feit. Een zomerse dag is een dag met een maximumtemperatuur van 25 graden Celsius of warmer.

Warmste Goudse wijk was Noord met een maximumtemperatuur van 27,4 graden Celsius om 15.46 uur bij een luchtvochtigheid van 28%.

Kijk voor alle Goudse weerdata op: https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php


Vanavond is het onbewolkt en de eerste helft van de avond is de temperatuur zeer aangenaam. Na zonsondergang koelt het bij zeer weinig wind snel af. Aan het eind van de avond is het nog circa 12 graden Celsius in de Goudse regio. Er staat nauwelijks wind, windkracht 1 Beaufort uit noordoostelijke richtingen.

In de nacht naar zaterdag blijft het onbewolkt en koelt het onder een heldere hemel en bij het licht van de volle maan af naar circa 8 graden Celsius. In de Goudse binnenstad blijft het een graad of 2 warmer. De noordoostenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Morgenochtend is het zonovergoten. Het gaat opnieuw een warme dag worden en de temperatuur stijgt na zonsopkomst snel. Tegen het middaguur is het op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied circa 21 graden Celsius. De noordooster is overwegend zwak, windkracht 2 Beaufort.

Morgenmiddag kan het evenals vandaag een zomerse dag (maximumtemperatuur 25 graden Celsius of warmer) worden. De zon schijnt onafgebroken. Maxima van 24 graden Celsius in het Reeuwijkse plassengebied tot ruim 26 graden Celsius in het centrum van Gouda. Normaal is het in deze tijd van het jaar ruim 10 graden kouder. Maxima van 14 graden Celsius zijn normaal in deze tijd van het jaar. De (noord)oostenwind is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag blijft het onbewolkt. Het koelt af naar circa 6 graden Celsius. De noordoostenwind is in de avond matig, windkracht 3 Beaufort. In de nacht waait er een zwakke wind (2 Beaufort) uit het noordoosten. 

In het Paasweekend blijft het prachtig lenteweer met uitbundige zonneschijn en hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De droogteperiode blijft aanhouden, ieder dag verdampt er zo’n 3 à 4 liter water per vierkante meter.

Op Eerste Paasdag is het iets minder warm met 22 à 23 graden Celsius, maar omdat het zonnig is en er nauwelijks wind (Oost - 1 à 2 Beaufort) staat blijft het voor het gevoel zeer aangenaam. Op Tweede Paasdag moet de zon af en toe plaats maken voor langstrekkende stapelwolken, maar desondanks maakt de zon vele uren in het regionale weerbeeld. De middagtemperatuur komt rond 21 graden Celsius bij een overwegend zwakke oostenwind (2 Beaufort).

Dinsdag zijn er in de ochtend nog zonnige perioden en met circa 23 graden Celsius uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. In de middag drijven er regelmatig wolkenvelden over de Goudse regio en is het een graad of 2 koeler. Daarbij waait een (zeer) zwakke oostenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vanaf aanstaande woensdag tot en met Koningsdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Een depressie op de Atlantische Oceaan komt dichterbij en doet een aanval op de aanhoudende droogte. Of deze aanval serieus is en gaat slagen is nog maar de vraag. Vooralsnog ziet het er naar uit dat er geen of weinig neerslag gaat vallen. Met maxima tussen 15 en 18 graden Celsius is het gevoelig frisser, maar nog steeds warmer dan normaal. 


Nieuwsgierig naar de seizoensverwachting voor de lente van 2019 en de komende zomer?

Klik dan op: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

 

Van 11 tot en met 20 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 13,4 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 4,3 graden Celsius.

Normaal valt er 14,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 56,8 uur.

 

Van 21 tot en met 30 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 15,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 5,9 graden Celsius.

Normaal valt er 13,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 65,4 uur.


 Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 

 

Kans op warme dagen!

Kans op warmte en hitte