Winterverwachting 2018-2019 

Opgesteld door J.W. de Wit - zondag 25 november 2018.

 

De komende meteorologische winter is naar verwachting zeer zacht en zeer wisselvallig!

 

December 2018: Circa 1,5 graden warmer dan normaal en ±20% meer neerslag dan het langjarig gemiddelde (1980-2010).

Januari 2018: Circa 2 graden warmer dan normaal en ±45% meer neerslag dan het langjarig gemiddelde (1980-2010).

Februari 2018: 0,5 tot 1 graad warmer dan normaal en ±15% meer neerslag ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

 

December 2018

De eerste week van december 2018 verloopt overwegend droog. De temperaturen liggen zowel in de nachten als overdag enkele graden boven de normale waarden voor begin december. Het aantal zonuren ligt in deze week circa 20% boven het langjarig gemiddelde.

Rond 8 december wordt het aanmerkelijk zachter en liggen de maxima in de tweede decade van december vrijwel dagelijks rond 10 graden Celsius. De minima liggen met  +5 tot +7 graden Celsius enkele graden boven normaal. De tweede decade verloopt sterk wisselvallig, er valt in dit middelste tijdvak circa 35% meer neerslag dan het langjarig gemiddelde (1980-2010). De zon zien we sporadisch, het aantal zonuren ligt in deze periode naar verwachting circa 55% onder normaal.

In de derde decade van december ’18 veranderd er nauwelijks iets aan het weerbeeld. Van tijd tot tijd passeren storingen van diepe oceaandepressies op de Atlantische Oceaan het noordwesten van Europa. Vooral tussen Kerst en Oud en Nieuw kan er (zeer) veel regen vallen. Op meerdere dagen valt er tussen 10 en 25 mm. Tweede Kerstdag is waarschijnlijk de droogste dag van de laatste decade van 2018. Oudejaarsavond  verloopt regenachting, met veel geluk is het rond de jaarwisseling droog. De nachtelijke minima liggen met +4 tot +6 graden Celsius iets boven de normale waarde voor dit tijdvak. De maximumtemperaturen liggen overdag veelal tussen +9 en +12 graden Celsius. De zon zien we nauwelijks, zodat we ook dit jaar van de donkere dagen voor Kerst kunnen spreken.

Het totaal aantal zonuren ligt in december 2018 ver onder het langjarig gemiddelde (circa -65%).

 

Januari 2019

De eerste decade van januari is zeer zacht. De maxima liggen tussen +11 en +14 graden Celsius. De minima liggen tussen +5 en +10 graden Celsius. De hoogste minima worden bereikt tussen 2 en 6 januari als diverse storingen met veel regen en zeer zachte lucht ons land passeren. Het aantal zonuren ligt ver onder normaal (ongeveer -70%).

Tussen 10 en 15 januari is het tijdelijk minder wisselvallig, op enkele regenbuien na is het overwegend droog. Koudere lucht komt vanuit het zuidoosten dichterbij. De minima liggen bij aanvang (10 en 11 januari) rond +3 graden Celsius en de maxima rond +8 graden Celsius. Op 12 januari vindt er een omslag naar een kouder weertype plaats. De minima liggen op 13 en 14 januari enkele graden onder het vriespunt, overdag wordt het circa +2 graden Celsius. Vanaf 15 januari bereikt zeer zacht lucht vanuit het westen opnieuw de Lage Landen. Middagtemperaturen van +11 tot +15 graden Celsius zijn eerder regel dan uitzondering. Rond 18 januari is er kans op (zware) storm. Rond 22 januari bereikt aanmerkelijk koudere lucht onze regio, de minima komen rond +3 graden Celsius uit, de maxima +7 graden Celsius. De koudste dag van de laatste decade is waarschijnlijk 25 januari met matige vorst in de nacht en lichte vorst overdag. Helaas is dit van zeer korte duur, want in de loop van 26 januari wint de zeer zacht lucht alweer terrein en stijgt de temperatuur in de middag naar circa +10 graden Celsius. Tot de maandwisseling blijft het zacht met overdag temperaturen tussen +7 en +10 graden Celsius, dit is enkele graden boven normaal. In de periode van 18 tot en met 31 januari passeren een flink aantal zeer actieve storingen vanaf de Atlantische Oceaan. Met name 18, 22, 23, 24, 28, 29 en 30 januari zijn bijzonder wisselvallig.

Het totaal aantal zonuren ligt in januari 2019 opnieuw ver onder het langjarig gemiddelde (circa -55%).

 

Februari 2018 

De eerste decade van februari begint wisselvallig, regelmatig passeren regengebieden. Deze zijn echter minder actief dan in de tweede helft van januari. Rond 5 februari gaan de droge perioden overheersen en vallen er hooguit nog enkele lichte regenbuien. In de periode van 10 tot en met 13 februari passeren weer enkele actieve fronten ons land en valt er regen van betekenis. Van 14 tot en met 17 februari is het op een enkele bui na droog. Vanaf 18 februari arriveren vanuit een westelijke richting opnieuw actieve storingen, dit resulteert in een zeer wisselvallige periode tot op de laatste dag van de meteorologische winter.

Tijdens de eerste decade van februari liggen de temperaturen rond of iets boven normaal. In de tweede decade ligt kou dichtbij (ten oosten en zuidoosten van Nederland), maar weet ons maar op enkele dagen (tussen 14 en 18 februari)  te bereiken. Op de overige dagen liggen de temperaturen, zowel in de ’s nachts als overdag enkele graden boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. In de laatste decade gaat de kou weer in de aanval, maar de zeer zachte lucht weet zich te handhaven boven Nederland. Ten oosten en zuidoosten is het winters koud, maar tijdens de laatste dagen van de maand brokkelt het koudereservoir snel af.

Het totaal aantal zonuren is in februari 2019 ±20% minder dan normaal.