Op deze pagina presenteert de Weerclub weerfoto's/weerfilms van de Goudse regio!

 

(Pulse)buien-chase in Noord-Brabant - do. 26 juli 2018 

Vrij zeldzaam haloverschijnsel (optisch weersverschijnsel) boven de Goudse regio op donderdag 18 juli 2018. Een Halo met Horizontale Cirkel (ook wel Parhelische Kring genoemd) rond 11.30 uur te Gouda!

Fisheye-GIF met een gemaakte zwarte cirkellijn waar Parhelische Kring of Horizontale Cirkel te vinden is. Rond 11.56 uur oplossend. Rond de zon is ook een kring waarneembaar, de zogenaamde Halo.

De parhelische kring of bijzonnenring is een melkwitte, horizontale kring door de zon met het zenit als middelpunt. Dit lichtverschijnsel behoort tot de halo's, optische verschijnselen die ontstaan door breking en/of reflectie van licht in ijskristallen in de atmosfeer.

Foto's (GIF): Bert van Dijk (lid Weerclub Gouda), Gouda. 

 

Kleine kring op 21 januari 2018 boven het Reeuwijkse plassengebied.

Foto: Onno Hungerink.

 

 

Lichtende nachtwolken in de nacht  naar maandag 3 juli boven Nederland!

Lichtende nachtwolken zijn wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 18 kilometer hoogte bereiken. Op deze hoogte vriest het doorgaans tussen -90 tot -130 graden Celsius. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. Ze ontstaan boven Scandinavië en wij kunnen ze in zomernachten vanuit Nederland zien omdat deze hoge wolken door de middernachtzon worden beschenen terwijl wij er in het donker naar staan te kijken.De grootste kans om deze sprookjesachtig mooie wolken ’s nachts te zien is in de periode van 20 juni tot 15 juli. 

Timelapse van onze weerfotograaf Bert van Dijk te Gouda!

 

Valstrepen van neerslag tijdens zonsondergang! 

Zondagavond 11 juni 2017 waren er fraaie wolkenluchten waar te nemen rond zonsondergang. Op onderstaande foto is Virga (valstrepen van neerslag, deze neerslag bereikt de grond echter niet) te zien, prachtig verlicht door de laagstaande zon.  

Foto: Peter de Vries (K.N.M.I. waarnemer Schiphol), Kudelstaart. 

 

Fraaie buienlucht (Cumulonimbus) boven het Groene Hartgebied!

Waarneming dinsdag 25 april 2017 boven de Reeuwijkse plassen.

Foto's (GIF): Bert van Dijk, Gouda.

 

 

Uiterst zeldzaam optisch verschijnsel boven Gouda donderdagmiddag 20 oktober 2016! Tijd: Van 16.10 uur tot en met 16.20 uur.

De camera van Bert van Dijk was gisteren westwaarts gericht op de Jac. P. Thijsselaan en de Zon stond 17 graden hoog en 26 graden ten oosten van het zuiden. Het gebied in die richting t.o.v. Gouda heeft een groot aantal langgerekte (afwaterings)sloten tussen de percelen, die grofweg zuidoost - noordwest lopen. De sloten zijn tot op een afstand van 20 kilometer van Gouda te volgen.

Het was rond het tijdstip van de foto’s windstil en het slootoppervlak was dus helemaal glad. Het oppervlak van de vele sloten fungeerde als spiegel die het zonlicht naar boven reflecteerde, tegen de wolkenbasis. Op de wolkenbasis is dus een afspiegeling van die (afwaterings)sloten te zien; dit zijn dus de heldere convergerende strepen!

Door optic-specialisten zoals Peter Paul Hattinga Verschure en de Schot Les Cowley komt dit verschijnsel uiterst zelden voor. Zo zelden dat je 'm hoogstens 1x in een mensenleven ziet en zelfs dan moet je geluk hebben! De zon moet in een bepaalde hoek staan en de sloten spiegelglad zijn.

Foto: Bert van Dijk (Goudse tornadojager), Gouda.

Op zondag 10 november 2013 tussen 10.42 uur en 10.44 uur was deze optic ook al vanuit Gouda waar te nemen in zuidelijke richting! Destijds was J.W. de Wit de waarnemer en fotograaf, zie het resultaat hiervan op de Schotse site van Les Cowley: http://www.atoptics.co.uk/fz948.htm  

Opnieuw een circumzenitale boog kaarsrecht boven kaa(r)sstad Gouda! (GIF van 3 foto's)

Waarneming: dinsdag 14 juni 2016 - 19.30 uur - 19.35 uur. Foto: Jan Willem de Wit.

 

Circumzenitale boog kaarsrecht boven kaa(r)sstad Gouda!

Waarneming: dinsdag 5 april 2016 - 18.25 uur. Foto: Jan Willem de Wit.

 

Prachtige zonsopkomst met warme kleuren op een koude ochtend!

Prachtige zonsopkomst aan de Reeuwijkse Elfhoevenplas in de vroege ochtend van zaterdag 7 februari 2015.

Windstilte gaf een mooie weerspiegeling in het spiegelgladde water. De mooiste zonsopkomst van 2015 tot nu toe!

Warme kleuren op een koude ochtend!

Winnaar Fotoweekprijs Omroep West en Winnaar Foto van de maand februari 2015 - Algemeen Dagblad!

Foto: weerman Jan Willem de Wit

 

 

Wederom zeer zeldzame Kelvin-Helmholtz wolken waargenomen vanuit Gouda Noord. 

Zaterdagavond 18 oktober 2014 vlak voor zonsondergang waren er richting het zuiden, zuidwesten en westen van Gouda zeer zeldzame Kelvin-Helmholtz wolken waar te nemen.

 

 

Halo om de zon waargenomen vanuit Gouda Noord

Zondag 5 oktober 2014 om 11.30 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

 

 

 Shelfcloud (Arcus) boven Gouda - zaterdag 23 augustus 2014 - 08.47.18 uur

 

 

 

Grondmist tijdens zonsopkomst in natuurgebied Twaalfmorgen te Reeuwijk

Woensdag 2 juli 2014 om 05.48.22 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

 

 

 

Parhelium 

Halo met linker -en rechterbijzon en bovenraakboog - woensdag 25 juni 2014 - 18.30.47 uur.

Een parhelium of bijzon is een natuurlijk optisch fenomeen of halo-verschijnsel in de aardatmosfeer dat gezien kan worden wanneer een lage zon door losse cirruswolken schijnt, bijvoorbeeld in een melkwitte winternamiddaghemel.

In tegenstelling tot een regenboog ontstaan parheliën als bijna-horizontale gekleurde vlekken of staven aan de beide kanten van de zon, rond een hoek van 22 graden. Een parhelium werd ook gezien tijdens de bekende Slag van Mortimer's Cross.

Het zonlicht wordt gereflecteerd en gebroken door ijskristallen en wordt gesplitst in verschillende kleuren, net zoals bij een regenboog. De oriëntatie van de ijskristallen in dit proces is erg belangrijk. De kristallen zijn zeshoekige prisma's en moeten verticaal georiënteerd zijn.

Foto van weerman Jan Willem de Wit

Halo met linker -en rechterbijzon en bovenraakboog - woensdag 25 juni 2014 - 18.30.47 uur 

 

Mammatus boven Gouda

De mammatuswolken zijn een apart verschijnsel. Deze wolkformatie is te beschrijven als grote, hangende bollen of lobben die afsteken van een donkergrijze achtergrond. De naam betekent ook dat de wolken op borsten lijken. De mammatus wolken ontstaan vaak rond dezelfde tijd als wanneer er noodweer op komst is. Het is dus een goede indicator voor als men niet weet of het wel een goed idee is om uit huis te gaan. Deze wolkformatie duurt gemiddeld vijftien minuten, maar het is wel eens voorgekomen dat de formatie een uur lang bleef bestaan. 

Dinsdag 6 mei 2014 om 21.00 uur

Foto: Jan Willem de Wit

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Linker -en rechterbijzon

In cirruswolken (hoge wolken bestaande uit ijskristallen) waren op zaterdag 5 april 2014 rond 18.30 uur felle bijzonnen waarneembaar.

Foto van weerman Jan Willem de Wit

 

 

Een bijzonder optic waargenomen boven het centrum van Gouda vanuit Gouda Noord

Zondag 10 november 2013!

Tijd: Van 10.42 uur tot en met 10.44 uur.

Zie meer informatie over dit bijzonder verschijnsel op http://www.atoptics.co.uk/fz948.htm

Foto van weerman Jan Willem de Wit

  

 

 

Zeer zeldzame Helmholtz-Kelvin wolken waargenomen vanuit Gouda Noord 

De Kelvin-Helmholtzformatie is zeer zeldzaam. Wanneer deze wolken uiteindelijk ontstaan, blijft de formatie ook slechts voor een paar minuten. Men mag dus van geluk spreken wanneer zij dit op hun netvlies krijgen. Deze soort wolken worden gevormd door een Kelvin-Helmholtz instabiliteit. In dit geval wordt er mee bedoeld dat er koude lucht met een hogere dichtheid geduwd wordt door warmere lucht erboven. Dit zorgt ervoor dat er een relatieve beweging tussen gestratificeerde lagen (de warme en de koude luchtlagen) ontstaat. De instabiliteit die hierbij ontstaat manifesteert zich in de vorm van golven.

Zaterdag 7 september 2013 om 19.45.52 uur

Foto van weerman Jan Willem de Wit

 

 

Hagelbui (Cumulonimbus) met jacobsladders (Crespulair rays) boven het Reeuwijkse plassengebied Zondag 2 december 2012 - 10.41.16 uur.

Deze foto is in 2012 tot Weerfoto van het Jaar uitgeroepen door Weer Magazine.   

Foto van weerman Jan Willem de Wit