Halo's

 

Een halo is een ring van licht om zon of om de maan. De straal van de halo is 22 graden. Er is ook een grotere halo met een straal van 46 graden. Deze is minder helder, maar wel mooier gekleurd. Halo’s kunnen net als bij veel andere optische verschijnselen ook rond de maan te zien zijn. 

Halo’s ontstaan door de breking van licht door ijskristallen. Hiervoor moeten de ijskristallen wel dezelfde vorm hebben en in dezelfde positie verkeren. IJskristallen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in dunne cirruswolken. Het brekingsproces is hetzelfde als bij regenbogen, bijzonnen of bijvoorbeeld een prisma. Wit invallend zonlicht, ontleedt in verschillende kleuren als dit op een glad glasoppervlak valt. Ook het oppervlak van een ijskristal kan hiervoor dienen. 

De hemelboog van horizon tot horizon, verticaal door de zenith (het hoogste punt van de hemel) telt 180 graden. De kleine kring heeft een straal van 22 graden. De grote kring heeft een straal van 46 graden. Halo’s hebben een rode kleur aan de binnenkant. Soms is aan de buitenkant violet te zien. Tussen de halo en de zon is de lucht donkerder. Dit is hetzelfde verschijnsel als ook tussen de twee bogen van de regenboog te zien is. 

Om halo’s te zien zijn ijskristallen nodig. Deze bevinden zich vaak in cirrostratuswolken die kunnen duiden op naderende neerslag.