Corona's

 

Corona’s zijn ringen van licht om de zon of om de maan. Deze kunnen te zien zijn als dunne bewolking op middelbare hoogte voor de zon of de maan hangt. De binnenkant van een corona heeft een blauwe kleur, de buitenste ring is rood gekleurd. De letterlijke betekenis van het woord corona is ‘krans’. Corona’s komen niet zo heel vaak voor, maar als ze voorkomen dan is dit meestal in de winter boven bergen. 

Corona’s ontstaan door lichtdiffractie. Lichtdiffractie is de afbuiging van licht langs de rand van een voorwerp. Ook regendruppels kunnen licht afbuigen. Zonlicht bestaat uit verschillende kleuren met verschillende golflengten die allemaal onder een verschillende hoek afgebogen worden door de waterdruppels. Blauw licht heeft de kleinste golflengte en wordt het meest afgebogen. Rood licht heeft de grootste golflengte en wordt het minst afgebogen door de regendruppel. Hierdoor is de binnenste ring van de corona blauw en de buitenste ring rood. 

De grootte van de druppels in de wolk heeft invloed op de corona. Als alle druppels in de wolken dezelfde grootte hebben, dan zijn de kleuren in de corona het helderst. Is dit niet het geval dan lopen de kleuren door elkaar heen en worden de ringen vervormd. Verder zorgen kleine druppels voor grote corona’s en zorgen grote druppels voor kleine corona’s. 

Corona’s zijn het duidelijkst te zien rond de maan, omdat het licht van de maan veel minder fel is dan het licht van de zon. 

Doordat corona’s meestal te zien zijn door dunne altostratusbewolking, valt er meestal mooi weer te verwachten als ze aan de hemel verschijnen.