Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 15 september 2019 om 20.00 uur. 

 

 

Na regenachtige maandag volgt snel herstel!

De week begint fris, vanaf donderdag warmer!

 

Een gordel van hoge luchtdruk strekt zich uit van de Atlantische Oceaan richting het westen van Zuid-Engeland en het zuiden van Nederland, richting Tsjechië. De west-oost georiënteerde rug-as bevindt zich ten zuiden van Nederland en beweegt langzaam verder zuidelijke richting. Dit maakt de weg vrij voor een frontale systeem, behorend bij een lagedrukgebied in de buurt van Scandinavië, deze om 06.00 UTC (08.00 uur Nederlandse tijd) boven het centrale deel van de Noordzee en zuidwaarts richting ons land trekt. 

De eerste neerslag wordt momenteel al boven het noorden van Nederland gesignaleerd. Maandagmiddag rond 12 UTC (14.00 uur Nederlandse tijd) ligt de kern van het frontaal systeem boven het rivierengebied ten zuiden van het Groene Hart en in de nacht naar dinsdag verlaat het neerslaggebied onze zuidelijke landsgrens. Na deze frontpassage wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd.


Vanavond neemt in het Groene Hartgebied de bewolking geleidelijk toe, maar blijft  het droog. In de nacht blijft het nog lange tijd droog, aan het einde van de nacht kunnen de eerste regendruppels vallen in de Goudse regio. De minimumtemperatuur ligt om en nabij 13 graden Celsius, het is daarmee circa 2 graden warmer dan de voorgaande nacht. De zwakke noordwester, windkracht 2 Beaufort gaat in de loop van de avond afnemen. Vanaf middernacht tot circa 02.00 uur is er sprake van windstilte. Daarna gaat de wind zeer zwak (1 Beaufort) uit het zuiden waaien.

Maandagochtend is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd lichte regen of lichte motregen. De wind waait (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort uit richtingen tussen zuid en zuidwest. De temperatuur ligt aan het begin van de ochtend rond 15 graden Celsius, tegen het middaguur is het met circa 16 graden Celsius nauwelijks warmer.

Cirruswolken kondigden dit weekend boven het Groene Hart al een weersverandering aan. Deze wolken zijn meestal te zien aan de voorzijde van een warmtefront (regengebied) en komen voor op een hoogte tussen 6 en 12 kilometer. Cirrus bestaat uit ijskristallen, omdat het op deze hoogte vaak kouder is dan -40 graden Celsius.

Foto: Bert van Dijk, Gouda.

Maandagmiddag kan er eveneens periodiek regen vallen. Vanuit het noordwesten wordt de neerslag buiig van karakter, maar worden de droge perioden langer. Ook kan dan soms even de zon doorbreken. Het wordt maximaal 17 graden Celsius in de Goudse regio. De wind ruimt in de loop van de middag van west naar noord en is zwak of matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Maandagavond is het op een plaatselijk buitje na droog. Verder is het wisselend bewolkt. Ook in de nacht naar dinsdag blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied droog. Met name in de natuurgebieden en in de polders kan mist gevormd worden. De minimumtemperatuur ligt in de Goudse regio rond 10 graden Celsius. De wind waait zwak, windkracht 2 Beaufort uit richtingen tussen noordwest en noord.

Dinsdag wordt zo goed als zeker een droge dag. Het is wisselend bewolkt en de zon is regelmatig te zien in ons regionale weerbeeld. Het wordt circa 16 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. De wind is over het algemeen zwak, winkracht 2 Beaufort en waait uit richtingen tussen noordwest en noordoost.

Woensdag komt de temperatuur in de middag nog iets lager uit met maxima van 15 graden Celsius. Er waait een zwakke tot matige wind, windkracht 2 à 3 Beaufort uit richtingen tussen noordwest en  noord. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon, de bewolking zal de gehele dag het grootste aandeel hebben in ons luchtruim. De kans op regen is klein.

Donderdag en vrijdag blijft het ook droog, tevens wordt het zonniger en ook warmer. Het is aannemelijk dat het in het volgend weekend weer ruim 20 graden Celsius wordt. Mogelijk stijgt de temperatuur zondag 22 september (laatste dag van de astronomische zomer van 2019) in het centrum van Gouda naar 23 graden Celsius. De wind waait in deze periode zwak tot matig (2 <-> 4 Beaufort) uit richtingen tussen noordoost en zuidoost. 

Zoals het er nu naar uitziet begint ook astronomische herfst van 2019 vrij warm met een middagtemperatuur van circa 21 graden Celsius bij een zwakke wind uit variabele windrichtingen. De astronomische herfst begint dit jaar op maandag 23 september om 09.50 uur.

Ook volgende week dinsdag en woensdag is het waarschijnlijk nog vrij warm met maxima van 21 of 22 graden Celsius bij een zwakke wind uit richtingen tussen oost en zuidoost. Er vallen dan wel en aantal buien, deze kunnen met name op dinsdag mogelijk stevig uitpakken!

 

Voor de actuele weerdata in Gouda:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

 

 

Van 11 tot en met 20 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 18,9 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 10,0 graden Celsius.

Normaal valt er 32,3 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 43,8 uur.


 

Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!


Kans op warme dagen!

 Kans op warmte en hitte


Kans op onweer!