Opgesteld door Jan Willem de Wit op zaterdag 4 december 2021 om 15.00 uur. 

 

 

Wisselvallig en guur!

 

Een lagedrukgebied boven het noordelijk deel van de Noordzee trekt in zuid-zuidoostelijke richting en wordt zondagochtend vroeg boven het Groene Hart verwacht en bereikt Luxemburg in de loop van zondagavond. Een bijbehorend occluderend front bereikt momenteel het zuidwesten van Nederland, trekt verder in noordoostelijke richting en komt uiteindelijk boven het uiterste noordoosten van Groningen tot stilstand, om vervolgens zondagochtend op de noordflank van het eerder genoemde lagedrukgebied van noord naar zuid over het Groene Hart te trekken. 

In de loop van maandagavond passeert een diepe trog met mogelijk enige tijd winterse neerslag. Dinsdag volgt een rug van hoge druk en stabiliseert het weer enigszins, hetzij van korte duur.

Vanaf woensdag komen we onder invloed van een lagedrukgebied bij Groot-Brittannië, waardoor een zuidwestelijke stroming in onze omgeving zachtere lucht zal aanvoeren. De afwisseling van ruggen en troggen lijkt de gehele periode aan te houden.


Vanmiddag is het bewolkt en trekt er een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het Groene Hart. Soms kan het even flink doorplenzen. De wind draait naar een westelijke richting en neemt iets in kracht toe. De maximumtemperatuur komt rond  6 graden Celsius uit in de Goudse regio. Pas in de loop van de avond wordt het droog, maar blijft het aanvankelijk bewolkt.

Vanavond valt er nog een lokale regenbui, maar er komen ook opklaringen voor. Plaatselijk ontstaat er tijdens opklaringen nevel of een lokale mistbank. De wind draait naar het noordoosten en is over het algemeen zwak, windkracht 2 Beaufort. Het koelt langzaam af naar een minimumtemperatuur van 3 graden Celsius in de Goudse regio.

Zondag is het een fractie kouder dan zaterdag. De maximumtemperatuur van 6 graden Celsius wordt aan het eind van de ochtend bereikt. In de loop van de middag gaat de temperatuur geleidelijk dalen naar circa 4 graden Celsius door een naar noordoost ruimende wind. De windkracht is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Er valt af en toe regen met een lichte neerslagintensiteit in onze regio. Mogelijk zit er later in de middag ook natte sneeuw tussen de regen. Nu en dan komt de zon ook even tevoorschijn, de bewolking blijft echter overheersend. In de nacht naar maandag klaart het af en toe even op en daalt de temperatuur tot waarden rond het vriespunt. Het kan lokaal gladheid opleveren, bij de grond is het nog iets kouder en vriest het licht. Natte wegdelen kunnen dan bevriezen.

Na het weekend blijft het in eerste instantie nog vrij koud, met maandag overdag een maximumtemperatuur van circa 3 graden Celsius. Het is aanvankelijk droog, met soms een gaatje voor de zon. Later op de dag trekt vanuit het westen een gebied met neerslag over het Groene Hart en behoort ook (natte) sneeuw tot de mogelijkheden.

Dinsdag lijkt droog te verlopen, met af en toe zon. Pas in de nacht naar woensdag volgt vanaf de Noordzee een volgende storing en deze trekt van west naar oost over het Groene Hartgebied met regen.

Woensdag tot en met vrijdag blijft het wisselvallig met een aantal buien, deze vallen verspreid over het Groene Hart. Van tijd tot tijd schijnt de zon tussen de buien door. Het blijft vrij koud met maxima rond 5 graden Celsius.


November 2021 was droger dan normaal!


 

Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Kans op neerslagNeerslagkans

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

Kans op vorstdag of ijsdagKans op vorst en ijsdag

 

Kans op sneeuwvalKans op sneeuwval

 

Kans op sneeuwdek Kans op sneeuwdek

 

 

WindrichtingWindrichting

 

 

Windsnelheid  Windsnelheid