Opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 20 januari 2021 om 21.00 uur. 

 

In de nacht naar donderdag en donderdagochtend veel wind!

Tot en met vrijdag blijft het wisselvallig en (zeer) zacht!

In het weekend gevoelig kouder met winterse neerslag!

 

Een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt donderdag in noordoostelijke richting en wordt stationair boven Scandinavië. Het bijbehorende koufront passeert het Groene Hart al in de nacht naar donderdag. Daarna bevindt onze regio zich tot en met maandag in maritiem polaire lucht met een vrij zuidelijk gelegen westelijke stroming. Een aantal randstoringen trekken van west naar oost over of iets ten zuiden van Nederland. Daarna komen we hoogstwaarschijnlijk onder invloed van een nieuw sturend lagedrukgebied, dat zich over de Atlantische Oceaan in oostelijke richting verplaatst. Maandag passeert waarschijnlijk een rug van hoge druk. We komen hierachter mogelijk opnieuw in maritiem tropische lucht terecht. Hoogstwaarschijnlijk blijven we aan de ”zachtere” kant van het polaire front, maar er is ook een kleine kans dat we halverwege volgende week weer ”tijdelijk” in de polaire lucht terecht komen.


Vanavond en in de nacht naar woensdag blijft het geheel bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen met een lichte neerslagintensiteit, maar de droge perioden overheersen. Het koelt af tot circa 8 graden Celsius. De zuidwestelijke wind is vanavond matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort. Ook kunnen er forse windvlagen voorkomen tot 65 km./uur! Komende nacht neemt de wind toe naar krachtig, windkracht 6 Beaufort. De wind is het sterkst tussen 04.00 uur en 05.30 uur als een koufront passeert, dan staat er een harde wind, windkracht 7 Beaufort met windstoten tot 95 km./uur. Rond 05.00 uur passeert een forse buienlijn en kan het tijdelijk flink plenzen.


Vanmiddag tussen 12.00 uur en 13.00 uur waren er boven de Goudse regio zeldzame wolken met de prachtige wolkenbenaming Altocumulus Lenticularis waarneembaar. Er waren zelfs meerdere lagen te zien, de zogenaamde gestapelde Lenticulari en dit is voor Nederland zeer zeldzaam! Foto: Bert van Dijk, Gouda.

De Lenticularis-wolk of lenswolk is bijzonder, omdat die in Nederland niet vaak voorkomt en qua verschijning er zeker mag zijn. Lenticularis betekent lensvormig of amandelvormig. De vorm van de wolk doet ook wel wat denken aan een lens, bolvormig en lichtdoorlatend. Dat deze lensvormige wolk niet vaak boven de ‘lage landen’ verschijnt is niet zo gek. Voor het ontstaan van Lenticularis-wolken zijn namelijk bergen nodig. De wind waait in een gebied zonder bergen redelijk horizontaal. Staat er nu een berg ‘in de weg’ moet de wind over de berg heen.

Omdat de luchtstroom of de wind over de berg moet, ontstaat er een golfbeweging in de luchtstroom. Een golfbeweging betekent ook dat de lucht moet stijgen, geforceerd door de berg. Hierdoor koelt de lucht af. Wanneer er voldoende waterdamp in de lucht aanwezig is en de lucht koelt af kan condensatie optreden. Condensatie is niets anders dan waterdruppelvorming en wanneer dit lang genoeg doorgaat vormt zich een wolk. Een golfbeweging betekent ook dat de lucht verder stroomafwaarts weer daalt. Een tegenovergestelde beweging met een tegenovergesteld resultaat; op de plek van de luchtdaling verdwijnt de wolk. Verder stroomafwaarts stijgt de lucht weer en kan zich weer een wolk vormen (zij het kleiner in omvang). Er kunnen enkele Lenticularis-wolken te zien zijn, maar ook meerdere (gestapelde). Dit heeft te maken met het feit dat in meerdere luchtlagen golfvorming ontstaat .


Donderdag trekt in de vroege ochtend een koufront over het Groene Hartgebied, dit gaat gepaard met veel wind en een aantal felle buien, door een kouder wordende bovenlucht kunnen de buien ook met hagel vergezeld gaan. In de Goudse regio waait vroeg in de ochtend een krachtige zuidenwind, windkracht 6 Beaufort en tijdens de koufrontpassage komen zware windstoten voor tot circa 95 km./uur!  De maximumtemperatuur van 10 graden Celsius wordt al in de vroege ochtend bereikt. Overdag komen we achter het koufront terecht en wordt het droger en gevoelig frisser met een graad of 7. Vanuit een westelijke richting krijgt de zon ook meer ruimte. Het blijft tot de avond stevig waaien. Aan het eind van donderdagavond bereikt een gebied met matige regenval het Groene Hartgebied. Ook in de eerste helft van de nacht naar vrijdag kan het van tijd tot tijd flink plenzen.

Vrijdag wordt de atmosfeer aanmerkelijk rustiger. Overdag zijn er perioden met zon en er valt er nog slechts een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 7.

In het weekend koelt vooral de lucht op middelbaar en hoog niveau flink af en wordt het ook aan de grond geleidelijk kouder. In de nachten daalt de temperatuur tot rond of een fractie onder het vriespunt en overdag wordt het een graad of 3. De neerslag kan dan ook weer een winters karakter (natte sneeuw of hagel) krijgen. Na een nacht met tamelijk veel neerslag is het zaterdag overdag wisselend bewolkt en overwegend droog. Vooral in de nacht naar zondag, als een volgende storing passeert, kan er evenals afgelopen weekend  (natte) sneeuw gaan vallen. Zondag overdag vallen winterse buien. Zaterdag staat er nauwelijks wind (West - 1 Beaufort). Zaterdagavond is er windstilte. Zondag waait de wind zwak (windkracht 1 à 2 Beaufort) uit zuidwestelijke richtingen. 

Na aankomend weekend is de zuidwestenwind vaak nadrukkelijk aanwezig en liggen de temperaturen rond de normale waarden voor eind januari. Maandag en dinsdag overheerst de bewolking, maar woensdag en donderdag is het wisselend bewolkt en schijnt de zon van tijd tot tijd.


Neerslag verwachting voor Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door weerslag.nl 

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 Bewolking dekkingsgraad (percentage)

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)

ECMWF Neerslagkans

Kans op vorstdag en/of ijsdag

Kans op vorst en ijsdag

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwdek

Kans op sneeuwdek