Opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 5 augustus 2020 om 22.30 uur. 

  

Hittegolf is begonnen en duurt zeker minstens een week!

Mogelijk 7 tropische dagen op rij, evenaring record 1941!

 

Vanaf vandaag verplaatst het Azoren-hogedrukgebied zich geleidelijk naar het Europese vasteland en ontwikkelt er bij IJsland een omvangrijk lagedrukgebied. Woensdagochtend bereikt een warmtefront onze regio, deze trekt in  noordoostelijk richting over het Groene Hartgebied,  waarna een zuidwestelijke stroming geleidelijk warmere lucht gaat aanvoeren. Op vrijdag ontwikkelt zich een hoogte-rug boven het westen van Europa die zich in het volgende weekeinde mogelijk doorontwikkeld tot een hogedrukblokkade boven Scandinavië. Omdat er boven West- en Centraal-Europa dan een langgerekt thermisch lagedrukgebied ontstaat lijkt de zeer warme lucht waar wij ons dan in bevinden opgesloten te raken.


Woensdagavond is het nog lang aangenaam buiten. Rond middernacht is het nog circa 20 graden Celsius. De avond en nacht verlopen (vrijwel) onbewolkt met hooguit wat hoge wolkensluiers. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden Celsius in de Goudse regio. De wind is zwak, windkracht 1 à 2  Beaufort en waait aanvankelijk uit het zuiden, later op de avond krimpend naar zuidoost. 

Er was woensdagavond een prachtige foto van de Goudse weerfotograaf Bert van Dijk bij het NOS Journaal te zien.

Donderdag wordt een zonnige dag met tropische temperaturen. Er waait in de ochtend een zwakke zuidenwind, windkracht 2 Beaufort en het 30 of 31 graden Celsius in de omgeving van Gouda. In de middag is het vrijwel windstil. In de avond gaat de wind uit het noordoosten waaien en geleidelijk toenemen naar zwak, windkracht 2 Beaufort

Vrijdag is opnieuw een zonnige dag en het wordt circa 32 graden Celsius in Gouda en de omliggende gemeenten. De wind waait uit het zuidoosten en is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Ook zaterdag is het volop zonnig en zeer warm. De middagtemperatuur ligt rond 33 graden Celsius. Er waait een zwakke zuidoostenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Zondag is het nog steeds zonnig en tropisch, maar wordt het waarschijnlijk iets minder warm. De maxima komen uit tussen 30 graden Celsius in de omgeving van Ouderkerk aan den IJssel en 32 graden Celsius in de buurt van Schoonhoven. De lichte afkoeling heeft te maken met het veranderen van de windrichting ten op zichte van de voorgaande dagen. De wind op deze dag hoogstwaarschijnlijk uit het noordoosten. De windkracht is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Voor begin volgende week loopt de temperatuur weer iets op. In het Groene Hart wordt het op uitgebreide schaal tropisch met maximumtemperaturen rond 33 graden Celsius. Het weerbeeld blijft voorlopig droog met veel ruimte voor de zon. Pas na volgende week woensdag neemt de buienkans langzaam toe en daarmee stijgt ook de kans op een koeler weertype. 


Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

Van 1 tot en met 10 augustus:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 22,6 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 14,6 graden Celsius.

Normaal valt er 31,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 68,4 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Bewolkingspercentage: 

 

9 daagse verwachting:

Bewolking
Komende negen dagen
Legenda bewolking

 

15 daagse verwachting:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: