Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 16 augustus 2022 om 20.30 uur. 

 

Einde hittegolf! Hittegolf heeft in totaal 9 dagen geduurd.

Woensdag kans op felle buien met onweer.

Extreme droogte houdt ondanks de buien aan.

 

Een hoogtetrog met daarin een afgesnoerd hoogte-laag boven West-Frankrijk trekt traag in oostelijke richting. In de nacht van donderdag naar vrijdag passeert een trekrug, gevolgd door een koufront, waarachter met een westelijke stroming drogere en iets minder warme lucht de regio instroomt. Na aankomend weekend draait de stroming naar zuidwest en hebben we in de eerste helft van de nieuwe week te maken met de invloed van een frontaal systeem, deze ligt in de nabijheid van onze regio. Vanaf volgende week woensdag (24 augustus) neemt de invloed van een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk toe. 


Einde hittegolf.

Na een hittegolf van 9 dagen stroomt er woensdag koelere lucht onze regio binnen. De reeks van 9 dagen met hoge tot zeer hoge maximumtemperaturen is hieronder te zien. In het overzicht is ook een tropische nacht waarneembaar, waarin de minimumtemperatuur boven 20 graden Celsius bleef. 


In de nacht naar woensdag zal een lagedrukgebied dat vanuit Frankrijk en de Golf van Biskaje in noordelijke richting trekt steeds meer invloed krijgen op ons weer. Er is komende nacht veel bewolking en de kans op een regen- of onweersbui neemt geleidelijk toe. Er waait daarbij een zwakke tot matige noordwesten- tot noordenwind met een kracht van 2 à 3 Beaufort. De minima komen in de Goudse regio rond 17°C uit.

Woensdag overdag trekt er een occlusiefront van zuidwest naar noordoost over onze regio. Er is dan opnieuw veel bewolking en er passeren een aantal regen- en onweersbuien het Groene Hartgebied. Deze kunnen stevig uitpakken door de trage treksnelheid en plaatselijk veel neerslag in korte tijd afleveren. Er waait een overwegend zwakke wind, windkracht 2 Beaufort uit richtingen tussen noord en oost. Later op de dag wordt het droog en komen er steeds meer opklaringen. Het wordt woensdag maximaal 22°C in de Goudse regio en dat betekent ook dat er dan een einde komt aan de hittegolf (hittegolf = minimaal vijf aaneengesloten dagen met een maximumtemperatuur van 25,0°C of warmer, waarvan drie dagen met een maximumtemperatuur van 30,0°C of warmer) die vorige week maandag begon.

Ook in de nacht naar donderdag is er nog een lokale regen- of onweersbui mogelijk, maar krijgen we ook brede opklaringen. De wind neemt iets af en wordt overwegend zwak, windkracht 1 Beaufort en krimpt naar zuid tot zuidoost.

Donderdag is een lagedrukgebied (kerndruk 1005 hPa) boven Centraal-Europa bepalend voor ons weerbeeld. Er is van tijd tot tijd zon, maar de wolkenvelden zullen een overheersend karakter hebben. Er is ook nog een kleine kans op een lokale bui. Bij een zwakke tot matige noordelijke wind, windkracht 2 à 3 Beaufort wordt het circa 25°C.

Vrijdag passeert het frontensysteem van een depressie iets ten oosten van IJsland (kerndruk 988 hPa). Het is dan tijdelijk geheel bewolkt en er valt van tijd tot tijd lichte regen. De zon komt vooral in de middag geregeld tevoorschijn en het wordt dan maximaal 24°C.

Zaterdag en zondag komt de maximumtemperatuur rond 22°C uit. Het is daarbij licht wisselvallig zomerweer. 

Na het aankomend weekend is het maandag en dinsdag licht wisselvallig, vanaf volgende week woensdag wordt het zonniger en opnieuw warm tot zeer warm met maxima tussen 26ºC en 30ºC.


De maandverwachting voor Augustus 2022: Maandverwachting augustus 2022


 

Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Kans op neerslagNeerslagkans

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

Kans op onweer 

 

WindrichtingWindrichting

 

 

Windsnelheid  Windsnelheid