Visie op de zomer van 2020.

 

Een zonnige en mogelijk recorddroge zomer! 

 

Zeer droge Juni 2020 met veel zon.

Het weerbeeld in juni zal vaak in het teken staan van hoge luchtdruk. Er zal een afwisseling zijn van hogedrukgebieden boven het noordelijk deel van Europa en uitlopers van het Azoren-hogedrukgebied boven Noordwest-Europa. Hierdoor waait de wind vaak uit noordoostelijke of oostelijke richtingen. De droogte zal dus onverminderd aanhouden in de eerste meteorologische zomermaand van 2020. De droogte wordt zelfs extreem en dit is nog nooit eerder voorgekomen aan het begin van de zomer. In de eerste week van juni kan het van tijd tot tijd (licht) wisselvallig zijn, maar de neerslaghoeveelheden stellen weinig voor. De middagtemperaturen liggen over het algemeen tussen 17 en 24 graden Celsius. De tweede week van juni verloopt met een mix van wolkenvelden en zon. Dagelijks kunnen er 1 of meerdere buien vallen bij middagtemperaturen tussen 15 en 20 graden Celsius. De derde week verloopt overwegend droog, verder is het zonnig en zijn middagtemperaturen met een zomerse waarde van 25 graden Celsius of warmer eerder regel dan uitzondering. De tropische waarde van 30 graden Celsius kan 1 of 2 dagen zelfs bereikt worden, maar een hittegolf (5 dagen met een maxima van 25 graden Celsius of warmer, waarvan 3 dagen 30 graden of warmer) zit er hoogstwaarschijnlijk nog niet in. Ook in de laatste week van juni zal de zon veelvuldig in het weerbeeld te zien zijn, maar van tijd tot tijd passeren ook enkele wolkenvelden. Met maxima van rond 20 graden Celsius en zuidwestenwind is het aanmerkelijk frisser. De twee laatste dagen van juni verlopen waarschijnlijk bewolkt en regenachtig, maar de neerslag zal ook dan de extreme droogte geen halt toeroepen.

Maandverwachting Juni 2020: Zeer droog. Zowel minima en maxima liggen over het algemeen boven het langjarig gemiddelde (1980-2010). Maandgemiddelde +0,8°C tot +1,2°C boven langjarig gemiddelde (1980-2010). Aantal zonuren ligt boven het langjarig gemiddelde (1980-2010).

 

Juli 2020: Vrij droge en warme maand! In de laatste week van juli kans op hittegolf!

Woensdag 1 juli tot en met zondag 5 juli: In de eerste 5 dagen van juli is het wisselvallig door een onstabiele atmosfeer en liggen de middagtemperaturen over het algemeen rond 21 graden Celsius, dit is overigens de normale maximumtemperatuur voor de tijd van het jaar. Wel wordt er in deze periode aanzienlijk meer neerslag berekend dan gebruikelijk. Met name in het eerste weekend van juli is onweer niet uitgesloten, vooral zondag is de kans vrij groot.

Maandag 6 tot zondag 26 juli: In het Groene Hartgebied wordt het geleidelijk iets warmer dan gebruikelijk. In onze regio valt er af en toe een bui, maar de zon is ook vaak aanwezig in het regionale weerbeeld. Er wordt in deze periode geen extreme hitte verwacht zoals vorig jaar. Hoogstwaarschijnlijk vindt er een afwisseling van koele en warme dagen plaats. Storingen van depressie en hogedrukgebieden wisselen elkaar af.

Maandag 27 tot en met vrijdag 31 juli: In de laatste dagen van juli wordt het zeer warm door een hogedrukgebied ten noorden van ons land volgens de laatst prognose. Het kan zelfs uitzonderlijk warm worden met temperaturen boven 35 graden Celsius, maar dan moet de wind wel uit richtingen tussen zuidoost en zuid waaien. Er is een zeer kleine kans (minder dan 10%) dat we weer de grens van 40 graden Celsius aantikken. Dit is afhankelijk van de ligging van het hogedrukgebied. De zon maakt overdag veel uren, maar aan het eind van de dag is een lokale regenbui of onweersbui niet uitgesloten. Hoeveel neerslag de buien brengen en waar de buien vallen is afwachten, dit is afhankelijk van de trekrichting.

De maand juli wordt circa 1,4 graad warmer dan het langjarig gemiddelde. Langjarig gemiddelde temperatuur Gouda in juli is 17,9 graden Celsius. De neerslaghoeveelheid zal circa 30% onder normaal (Normaal Gouda: 80,2 mm.) liggen. Het aantal zonuren ligt rond 240 uren, normaal is 212 zonuren.

 

Augustus volgt binnenkort.