Weersverwachting voor Gouda en omgeving

Opgesteld door Onno Hungerink op donderdag 24 augustus om 09.30 uur.

volgende update donderdag 24 augustus omstreeks 17.30 uur

 

Zonnige perioden.

 

Net ten oosten van Schotland ligt een kern van lagedruk vrijwel stil en langzaam in betekenis afneemt. Het bijbehorende koufront is Gouda woensdagavond rond 21 uur gepasseerd en lag om 06 uur vanuit het lagedrukgebied via het zuidwesten van Noorwegen, midden van Duitsland, midden van Frankrijk naar het noordwesten van het Iberisch Schiereiland.  Dit front wordt ook wel het polaire front genoemd, dat is de scheiding tussen warme tropische lucht en de iets mindere warmere polaire lucht. Vandaag staat er een westelijke stroming en bevindt Gouda zich in de heldere polaire lucht. In het polaire front ontstaat vandaag boven zuidwest Frankrijk een aparte kern van lagedruk in het front, we noemen dit een golf. Deze golf trekt geleidelijk naar het noordoosten en ligt vrijdag aan het einde van de dag ten zuidoosten van de Goudse regio en trekt verder noordoostwaarts. De neerslag van het front lijkt net ten zuidoosten van Gouda langs te trekken. In het weekeinde en op maandag blijft het rustig weer.  Op dinsdag passeert er een zwakke storing en na woensdag lijkt een hogedrukgebied zich boven de Goudse regio te gaan nestelen, dit is echter nog erg ver weg en ook onzeker.

Vandaag is er een afwisseling van wolken en (flinke) zonnige perioden. Er ontstaan in de loop van de ochtend enkele stapelwolken (cumulus) maar het blijft de gehele dag droog. De wind is zwak tot matig kracht 2 a 3 Bft, in de middag mogelijk even 4 Bft en komt uit een westelijke richting. De maximum temperatuur ligt rond de 22 graden Celsius.

Vanavond neemt de wind snel af naar kracht 1 a 2 Bft en krimpt (draaiing tegen de wijzers van de klok in) naar zuidwestelijke richtingen. Het is wisselend bewolkt met voornamelijk hoge bewolking (cirrus). De minimum temperatuur komt de komende nacht rond de 15 graden te liggen.

Vrijdag is er opnieuw een afwisseling van bewolking (vooral hoge bewolking, cirrus) en flinke zonnige perioden. In de loop van de dag kan de bewolking op nadering van de golf wat dikker worden maar dat hangt af van de juiste koers van de golf, zoals het er nu naar uitziet blijft het droog. De wind is zwak veranderlijk met in de tweede helft van de dag een noordoostelijke wind kracht 2 Bft. De maximum temperatuur ligt rond de 24 graden Celsius.

In het weekeind staat er weinig wind en is er een afwisseling van zonnige perioden en bewolking. Op zaterdag een maximum temperatuur van rond de 26 graden en op zondag 24 graden Celsius.

Vanaf dinsdag neemt de kans op neerslag tijdelijk toe.

 

Nadering van bewolking van koufront woensdag avond 23 augustus vanuit Heemtuin in Gouda waargenomen.

Foto van Jaap van Dam.

Uw weerfoto op de sites van "Weerclub Gouda" en "Meteo Gouda"? Stuur uw weerfoto met naam en plaats van waarneming naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur, verzorgd door weerslag.nl 

Neerslag verwachting voor Gouda

 

De maximumtemperaturen eerst iets boven normaal, in de loop van volgende week iets onder normaal.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim

 

 Kans op warmte en hitte:

 Kans op warmte en hitte

 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:    

 

Van 21 en 31 augustus:  

 

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode: 20,9°C.  

 

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode: 12,6°C.  

 

Normaal valt er 32,2 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 68,3 uur.