Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Opgesteld door Onno Hungerink op maandag 19 februari 2018 om 17:30 uur. 

 

Veel bewolking.  Na dinsdag zonnig en lagere minimum temperaturen.

 

De Goudse regio komt vanavond te liggen in een zogenaamd zadelgebied. Dit is een gebied tussen twee hogedrukkernen en twee lagedruk kernen in die tegen over elkaar liggen. De hogedrukkernen liggen boven het oosten van Europa en het midden van de Atlantische Oceaan, de lagedrukkernen liggen boven het zuidoosten van Europa en het noorden van de Atlantische Oceaan. Aan de grond staat een zeer zwakke zuidelijke stroming terwijl er boven de 3 km hoogte een stevige noordelijke stroming staat. In dit zadelgebied ligt een zwak front boven de Engelse oostkust vrijwel stil, in dit front  is een kleine lagedrukkern ontstaan die van noord naar zuid over de Noordzee trekt. Vanaf dinsdag ontstaat er boven het westen van de Britse Eilanden een hogedrukgebied waarvan de kern via Schotland op donderdag naar Scandinavie trekt. Hierdoor ontstaat er boven Gouda een oostelijke stroming met aanvoer van koudere lucht. Het wordt dan rustig weer met overdag temperaturen rond de 4 graden en in de nachten rond de -3 graden. Vanaf maandag komen de maximum temperaturen tijdelijk niet boven nul, we spreken dan van ijsdagen.  De schaatsen kunnen weer te voorschijn worden gehaald en zal er weer volop ijspret komen, vooral op de schaatsbanen.

De afgelopen nacht kwam het kwik in Gouda net niet onder nul, klik hier voor een actueel overzicht van de meetgegevens van de weerstations te Gouda.

Vanavond is er onder invloed van het zwakke front in de Goudse regio veel bewolking. Af en toe valt er lichte regen in de Goudse regio maar veel is het niet. Door de aparte lagedrukkern in het front en de trekrichting van deze aparte kern lijkt het er nu op dat de meeste neerslag allemaal ten westen van Gouda blijft. De maximum temperatuur lag vandaag rond de 4 graden Celsius. Er staat een zwakke tot matige zuidelijk wind kracht 2 Bft. aanvankelijk uit zuidoostelijke richtingen. In de loop van de avond draait de wind naar oostelijke richtingen en is dan zwak kracht 1 a 2 Bft.

In de nacht van maandag naar dinsdag is er nog veel bewolking, de kans op neerslag is zeer klein. Het kwik zakt niet verder dan rond de 1 graad Celsius. De wind is oostelijk zwak 2 Bft.

Ook op dinsdag is er eerst nog veel bewolking en blijft het overwegend droog. In de loop van de ochtend komt er steeds drogere lucht vanuit het oosten richting Gouda en gaat het opklaren. Er staat een zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind, rond de kracht 3 Bft. De maximum temperatuur ligt rond de 5 graden Celsius.

Na dinsdag is het hogedrukinvloed met flink wat zon, er staat een oostelijke tot noordoostelijke wind overdag matig en in de nacht zwak. De temperaturen liggen in de nachten rond de -3 graden liggen, soms zelfs even -5 gr Celsius en maximum temperaturen rond de 5 graden. Het wordt elke dag een graad kouder dan de dag ervoor en zo kan het op maandag en dinsdag de maximum temperatuur onder het vriespunt blijven. Wat hierna gaat gebeuren is uiterst onzeker. Wel lijkt het erop dat de minim temperaturen nog een paar dagen onder nul blijven liggen.

Kortom de schaatsen bij de hand houden, aan het einde van de week kan er op schaatsbanen geschaatst worden en wie weet volgende week ook op sloten.

Benieuwd naar de kans op ijsdagen en de ijsaangroei te Gouda? Klik dan hier voor onze speciale Schaatsweer pagina.

 

Neerslagverwachting voor de komende 3 uur!

Sneeuwradar verwachting voor de komende 3 uur

Legenda: Blauw is regen, Geel is natte sneeuw, Oranje is sneeuw!

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

  Neerslag verwachting voor Gouda

 

Weerpluim:

na dinsdag minimum temperaturen tussen de -3 en -6 graden.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

Kans op vorstdag of ijsdag!

Temperatuur

 

Kans op sneeuw!

Sneeuwdek

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:    

 

Van 11 tot en met 20 februari:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 5,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op -0,5 graden.

Normaal valt er 14,9 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 35,3 uur.