Weersverwachting voor Gouda en omgeving.
  

Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 24 april 2018 om 20.45 uur. 

 

Wisselvallig en groeizaam lenteweer!

 

Vandaag was het over het algemeen bewolkt en bleef het droog. De neerslag trok ten noorden van de Goudse regio langs. Vanaf vandaag blijft het aan de koele kant voor eind april, de maximumtemperatuur is donderdag het laagst van deze week. Voor donderdag wordt namelijk een maximumtemperatuur van 12 graden Celsius berekend. Er vallen enkele lichte regenbuien, maar soms zijn er ook flinke zonnige perioden.

 

Vanavond is het geheel bewolkt en er is een kleine kans op wat lichte neerslag. Later in de avond en aan het begin van de nacht naar woensdag trekt een iets actiever neerslaggebied over het Groene Hartgebied naar het oosten. In de tweede helft van de nacht naar woensdag blijft het geheel bewolkt maar aan het einde van de nacht wordt het van het westen uit droog. De temperatuur daalt naar een minimum van circa 11 graden Celsius in de Goudse regio. De zuidwestenwind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. In de tweede helkft van de nacht draait de wind naar meer westelijke richtingen en is dan kracht 3 a 4 Bft.

Woensdag begint de daglichtperiode bewolkt en is er slechts een kleine kans op wat lichte (mot)regen. In de loop van de ochtend en aan het begin van de middag neemt de kans op neerslag steeds kleiner en breekt soms de zon even door. Er kunnen in de Goudse regio een paar lichte buien vallen, maar veel stelt het niet voor. Later in de middag en aan het begin van woensdagavond wordt het zelfs vrij zonnig. Het wordt opnieuw maximaal 14 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. De wind zit in de westhoek en is overwegend matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Donderdag zijn er stapelwolken en zonnige perioden. Verspreid over het Groene Hart vallen er enkele lichte regenbuien. Met 12 graden Celsius wordt het de koelste dag van deze week. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind (4 tot 5 Beaufort). De wind heeft een vlagerig karakter met windvlagen tot circa 45 km./uur. In de avonduren neemt de kans op neerslag af en tijdens Koningsnacht blijft het droog. De temperatuur daalt naar circa 6 graden Celsius in de Goudse regio bij een zwaar bewolkte hemel en een zwakke zuidwestenwind (2 Beaufort).

Tijdens Koningsdag zijn er forse stapelwolken. Af en toe schijnt de zon en is een lokale regenbui niet uitgesloten. In de loop van de dag gaat de zon steeds langduriger schijnen en is de kans op een regenbui nihil. Met 15 graden Celsius ligt de maximumtemperatuur op een normaal niveau. Gelukkig staat er iets minder wind dan op donderdag, waardoor het voor het gevoel een stuk aangenamer is. Ook in de avonduren blijft het droog en kunnen we nog even genieten van de Oranjezon.

In het weekend is de over het algemeen matige wind (3 tot 4 Beaufort) noordoostelijk en stijgt de middagtemperatuur naar circa 17 graden Celsius. Het weerbeeld bestaat zaterdag uit een mix van uitgestrekte wolkenvelden, zonnige perioden en een plaatselijk lichte regenbui. Zondag is het overwegend bewolkt en is er een vrij grote kans op regen. De zon is dan slechts sporadisch te zien.

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

Zowel de minimumtemperaturen als de maximumtemperaturen liggen de komende perioden op een vrij normaal voor de tijd van het jaar! 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

 

Van 21 tot en met 30 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 15,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 5,8 graden.

Normaal valt er 13,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 65,7 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 Kans op warmte en hitte

 

Kans op bewolking of zonneschijn!  

Zonneschijn

 

Kans op onweer!

Onweerskans