Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 21 oktober 2018 om 13.15 uur.  

 

 

Na het weekend veel bewolking, nauwelijks neerslag!

 

Aan de noordflank van een gordel van hogedrukgebieden sleept zondagmiddag een inactief noordoost-zuidwest georiënteerd warmtefront in oostelijke richting over onze regio. Het bijbehorende koufront (eveneens noordoost-zuidwest georiënteerd) bereikt aan het begin van zondagavond het noordwestelijke deel van de territoriale zeegrens van Nederland. Aan het einde van zondagavond bereikt het koufront het noordwesten van het Nederlandse vasteland en verlaat aan het begin van maandagmiddag het zuidoosten van Nederland. Een kortgolvige hoogtetrog met hierin restanten van een occlusie trekt volgt maandagmiddag in de kielzog van het koufront.

Een hoogte-rug ligt maandag boven ons land, maar trekt Vrij snel in oostelijke richting weg. Boven Nederland stelt zich daarna een noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht in. In deze aanvoer zien we het uitzakken van koudere lucht over onze omgeving. Ten opzichte van de run van vrijdag zien we in de loop van de komende week het hogedrukgebied op een ietwat oostelijker gelegen positie. Op hoogte passeert een hoogterug in de loop van donderdag of vrijdag. Ten westen van deze hoogterug vindt boven het noorden van de Atlantische Oceaan markante kou-advectie plaats. Dit heeft tot gevolg dat tegen het volgende weekeinde een hoogtetrog van Ierland naar Portugal verscherpt. In het zuidelijk deel van de trog vindt vervolgens boven het Iberisch schiereiland een afsnoering plaats. Het noordelijke deel van de trog passeert Nederland hoogstwaarschijnlijk op zondag 28 oktober als de wintertijd in gaat. Ten westen van de trog bouwt zich een krachtig hogedrukgebied op.


Zondagmiddag zijn er zonnige perioden en tamelijk veel stapelwolken. Aan het eind van zondagmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe, maar blijft het nog tot ver in de avond droog. Het wordt opnieuw 16 graden in Gouda en de omliggende dorpen. Er waait een zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) uit richtingen tussen zuidwest en west.

In de nacht naar maandag is het geheel bewolkt en valt in de Goudse regio af en toe lichte regen of lichte motregen. Aan het eind van de nacht naar maandag wordt vanuit een noordwestelijke richting droog en klaart het geleidelijk op. De wind draait naar het noordwesten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort. Aan de kust waait het krachtig. 

Maandag hebben wij in het Groene Hartgebied in de ochtenduren nog te maken met veel bewolking en valt er in de vroege ochtend nog af en toe lichte regen of lichte motregen. In de loop van de ochtend klaart het breed op. Er waait een matige noordwester, windkracht 3 à 4 Beaufort. 

Maandagmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Het blijft droog. De wind neemt geleidelijk iets in kracht af en wordt zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Het wordt 14 à 15 graden in de Goudse regio.

Dinsdag is het tamelijk onstuimig. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort in de Goudse regio. Op de Reeuwijkse plassen kan het soms even krachtig (6 Beaufort) waaien en is kans op stevige windvlagen tot 60 km/uur. Het is overwegend bewolkt, maar het blijft overwegend droog. De zon is niet of sporadisch te zien. Het wordt circa 14 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen.

Woensdag staat er iets minder wind dan op dinsdag. De bewolking blijft overheersend, maar soms weet de zon voor langere tijd door te breken. In het Groene Hartgebied blijft het zo goed als zeker droog. De temperatuur ligt met circa 14 graden Celsius rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Donderdag en vrijdag verandert er nauwelijks iets aan het regionale weerbeeld. De bewolking blijft overheersend en soms breekt de zon kortstondig door. Het blijft bij ons in het westen van Nederland overwegend droog. De maximumtemperatuur is circa 13 graden Celsius en de noordwestenwind is matig tot krachtig, windkracht 3 tot 5 Beaufort. 

In het volgend weekend wordt het gevoelig kouder. De middagtemperatuur zakt naar circa 10 graden Celsius en waarschijnlijk neemt de wind in kracht toe. Het herfstplaatje wordt compleet gemaakt door regenbuien.

Na het volgend weekend neemt in de nachten de kans op vorst toe tijdens brede opklaringen als gevolg van het naderbij komen van een krachtig hogedrukgebied.

Altocumulus Undulatus boven de Goudse regio zaterdagochtend. 

Altocumulus Undulatus, dat wil zeggen gerangschikt in evenwijdige golfvormige banken, komt voor aan de voorzijde van een warmtefront. Hebben de golven sterk gerafelde, kerstboomachtige vertakkingen dan volgt er spoedig neerslag. Er is onstuimig weer (veel wind) op komst!

Foto: Onno Hungerink, Gouda.

 

Hoeveel warme, zomerse en tropische dagen werden  in 2018 in Gouda geregistreerd? 

(Update: 20/10/2018 - 20.15 uur)

In 2018 zijn er tot nu toe 145 warme dagen (dag met maximumtemperatuur van 20 graden Celsius of warmer) geregistreerd. Het vorige record stond op 116 (2003 en 2006). Dit jaar is het record met maar liefst 29 dagen verlengd.

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!   

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

De minimumtemperaturen liggen de komende weken tussen 0 en 12 graden Celsius.

De maximumtemperaturen liggen over het algemeen tussen 8 en 17 graden Celsius. 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 21 tot en met 31 oktober:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 13,0 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 6,2 graden.

Normaal valt er 30,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 34,2 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans