Opgesteld door Jan Willem de Wit op maandag 13 augustus 2018 om 20.00 uur.  

 

Weersverbetering in aantocht!

 

Een lagedrukgebied boven het Waddengebied trekt vanavond oost-noordoostwaarts richting Denemarken, waar het in de nacht naar dinsdag aankomt. We bevinden ons in de warme sector van het lagedrukgebied, de lucht is tamelijk vochtig. Een koufront zonder scherpe begrenzing boven het zuidwesten van Nederland trekt noordoostwaarts en wordt steeds minder goed herkenbaar. Ten noordoosten van het koufront ligt een thermische vore die spoedig de Nederlandse grens verlaat. Het koufront wordt gevolgd door een hoogtelaag/trog dat momenteel boven het Nauw van Calais ligt. Ten westen van het koufront bevindt zich in de grenslaag vochtige en zachte lucht, hierin zijn de restanten van de ex-tropische storm Debby opgenomen. Aan de westzijde van het lagedrukgebied trekt een ingedraaide occlusie dinsdagavond laat en de nacht naar dinsdag van west naar oost over Nederland. Dinsdag overdag breidt zich een rug van hoge druk van het westen uit over het Noordzeegebied. In de loop van dinsdag wordt de hoogtestroming door de steeds sterker wordende invloed van de rug van hogedruk anticyclonaal. 

Tot maandagavond 13 augustus - 20.00 uur is het potentieel neerslagtekort weer verder opgelopen naar -338,9 mm.! Het potentieel neerslagtekort/overschot wordt berekend in de periode van 1 april tot en met 30 september. Het potentieel neerslagtekort of neerslagoverschot is de som van de neerslag en de verdamping in het zomerhalfjaar. 

2018 is nu al droger dan de recorddroge zomer van 1976, deze zomer eindigde eind augustus met een tekort van -363 mm. aan het eind van augustus. Het ziet er nog steeds naar uit dat de zomer van 2018 dit gaat overtreffen en het record van 1976 uit de weerboeken en weerstatistieken gaat schrijven! 

 

Maandagavond nemen de buien in frequentie en intensiteit af. De wind draait in de loop van de dag van zuidoost via het zuiden naar west en is zwak tot matig van kracht (2 tot 3 Beaufort).

In de nacht naar dinsdag is het bewolkt en kan er lokaal nog een licht regenbuitje vallen. De minima liggen rond 17 graden in de Goudse regio. De westelijke wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Morgen is het normaal Hollands zomerweer met middagtemperaturen van circa 21 graden. Er kan met name dinsdagochtend vroeg nog een lichte regenbui vallen in de Goudse regio, maar de neerslaghoeveelheden zijn zeer klein. Verder is er overdag een afwisseling van zon en wolken. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Woensdag is het vrij zonnig en dat is ook aan de middagtemperatuur te merken. Deze loopt in de middag op naar zomerse waarden van 25 of 26 graden. De wind waait uit richtingen tussen zuidwest en west en is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort.

Donderdag verloopt zomers met in de ochtend veel zon en een middagtemperatuur van circa 28 graden. In de loop van de middag neemt de bewolking snel toe en kunnen er enkele buien tot ontwikkeling komen. De zuidenwind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort. Aan het eind van de middag draait/ruimt de wind naar westelijke richtingen.

Vrijdag is het vrij zonnig en droog. De middagtemperatuur is circa 23 graden in de Goudse regio. De wind is zuidwestelijke en matig, windkracht 3 tot 4 Beaufort.

Komend weekend is er veel bewolking en is het licht wisselvallig. Bij een zwakke tot matige zuidwester (2 tot 3 Beaufort) wordt het dan met circa 21 graden op zaterdag en zondagzomers warm.

Na het komend weekend wordt het waarschijnlijk een flink aantal dagen aangenaam zomerweer met veel zon en middagtemperaturen die oplopen naar zomerse waarden op maandag (±26ºC) en dinsdag (±28ºC). De wind houdt zich zeer rustig (0 tot 2 Beaufort) en waait uit variabele windrichtingen.

Volgende week woensdag wordt er met een overwegend zwakke zuid(oost)enwind (1 tot 2 Beaufort) continentale tropische lucht naar onze regio aangevoerd. De zon schijnt de gehele dag uitbundig. De middagtemperatuur ligt rond 33 graden.

Volgende week donderdag waait de grondwind eveneens zwak (1 tot 2 Beaufort) uit het zuid(oost)en, de temperatuur is dan in de middag opnieuw tropisch en zal rond 31 graden liggen. Daarbij is het wisselend bewolkt.

Kortom: De extreme droogte is voorlopig nog niet voorbij in het Groene Hartgebied!

Wegtrekkende onweersbui (gistermiddag rond 14.30 uur) vanuit Gouda richting het oosten.

Foto: Bert van Dijk, Gouda. 

 

Nog geen einde van de extreme droogte in zicht!

De neerslag van vandaag en de komende dagen zal er niet voor zorgen dat de extreme droogte tot het verleden behoort. Daarvoor moet het namelijk wekenlang langdurig regenen met 5 mm. of meer per dag. De komende tijd valt elke dag slechts een enkele bui en daardoor stabiliseert het potentieel neerslagtekort.

Een stabiliserend potentieel neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er op dit moment nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien gaan toenemen.

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!  

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

De komende week liggen de middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden Celsius.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:  

 

Van 11 tot en met 20 augustus:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 22,7 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 13,5 graden.

Normaal valt er 28,9 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 64,8 uur.

 

Van 21 tot en met 31 augustus:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,3 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 12,5 graden.

Normaal valt er 30,5 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 60,2 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans