Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Weersverwachting voor Gouda en omgeving.  

Opgesteld door Onno Hungerink op dinsdag 19 juni 2018 om 10.30 uur. 

 

 

 

In de loop van de middag opklaringen.

 

Tussen een lagedrukgebied nabij IJsland en een rug vanuit het Azorenhoog
die zich uitstrekt tot over Noord-Frankrijk en Duitsland is in onze
omgeving sprake van een zuidwestelijke stroming. De scheiding tussen de wat warmere lucht en de koelere lucht ligt net ten noorden van de Goudse regio. 
Vanaf woensdag bouwt zich ten westen van Nederland een aparte kern van hogedruk op. De scheidingslijn tussen de koele lucht en warme lucht verplaatst zich in de nacht van woensdag naar donderdag naar het zuidoosten. De temperatuur gaat op woensdag de grens van 25 graden benaderen, vanaf donderdag komt er een meer noordwestelijke stroming te staan. De maximum temperatuur ligt dan rond de 16 graden. Dit is ruim 4 graden onder de normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Op donderdag is er bij het binnenstromen van de koele lucht kans op wat lichte regen. Ook vrijdag is het nog aan de frisse kant met maximaal 17 grdaen en zaterdag wordt het met 18 graden iets warmer. Bij een wind uit een noordwestelijke tot noordelijke richting worden wolkenvelden aangevoerd, op zaterdag in de loop van de dag komt de zon steeds meer te voorschijn.

Op maandag is er in de Goudse regio ongeveer een 0.5 mm neerslag gevallen. Dit kan er nog steeds niet voor zorgen dat de maand juni extreem droog gaat verlopen als we de laatste lange termijnprognose mogen geloven. Tot vandaag, zaterdag 16 juni, is er nog maar circa 4 mm. neerslag gevallen in Gouda. 

 

Dinsdag  is er aanvankelijk veel (laaghangende) bewolking, deze bewolking verdwijnt in de tweede helft van de ochtend en dan wordt het wisselend bewolkt. De maximum temperatuur ligt dan rond de 20 graden. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind kracht 2 a 3 Bft. 

Op woensdag kan de zomerse waarde van 25 graden worden overschreden als er flink wat zonnige perioden zijn. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind kracht 2 a 3 Bft. In de nacht van woensdag naar donderdag neemt de bewolking toe en wordt dikker, er kan dan in de tweede helft van de nacht wat lichte regen vallen.

Op donderdag komt Gouda in de loop van de ochtend in de koele lucht. Aanvankelijk is er veel bewolking en nog kans op een enkele spat regen maar na passage in de eerste helft van de ochtend gaat de bewolking geleidelijk breken en zijn er vooral in de middag flinke zonnige perioden. De maximum temperatuur van 20 graden valt in de vroege ochtend, na passage van het front daalt de temperatuur naar zo'n 17 graden. Er staat een een matige wind, kracht 3 a 4 Bft eerst uit een westelijke richting maar in de loop van de ochtend uit een uit een noordwestelijke richting. Ondanks de zonnige perioden wordt het niet warmer dan zo'n 17 graden. 

Op vrijdag zijn er wolkenvelden en bedraagt de maximum temperatuur zo'n 16 graden. De noordwestelijke wind is kracht 4 Bft. Ook op zaterdag is er een noordwestelijke wind, kracht 3 Bft, met wolkenvelden en een maximum temperatuur van rond de 17 graden. Vooral op zaterdagmiddag is het zonnig.Vanaf zondag verdwijnt de noordelijke stroming en gaat het weer wat warmer worden, zondag rond de 20 graden en vanaf maandag weer boven de 20 graden, op dinsdag kan de zomerse waarde van 25 graden weer gehaald worden.

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd!

De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in het weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weer anders kan blijken te zijn dan de verwachting aangeeft!

       

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

temperaturen aanvankelijk boven normaal vanaf donderdag een aantal dagen koel weer.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:

 

Van 11 tot en met 20 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 20,2 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 10,8 graden.

Normaal valt er 17,6 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 70,8 uur.

 

Van 21 tot en met 30 juni:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 20,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 11,3 graden.

Normaal valt er 22,7 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 72,6 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op onweer!

Onweerskans