Weersverwachting voor Gouda en omgeving. 

Opgesteld door Jan Willem de Wit. 
Donderdag 14 december 2017 om 20:30 uur.                         

 

Wisselend bewolkt, kleine kans op een bui!

 

Wolkenvelden en opklaringen wisselen elkaar af en er is kans op een enkel buitje. De temperatuur daalt naar het vriespunt en daardoor kunnen met name natte wegdelen bevriezen en verraderlijk glad worden. De komende dagen blijft het behoorlijk wisselvallig. Doordat de minima de komende nachten rond het vriespunt liggen is er kans op gladheid. Volgende week wordt het iets zachter. Een koude winterse periode is voorlopig niet in zicht! 

Vanavond en in de nacht naar vrijdag is het op een enkel licht buitje na droog. Het is wisselend bewolkt en de temperatuur daalt richting het vriespunt. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte wegdelen. In de loop van de nacht neemt vanuit het westen de kans op winterse buien toe. De vallende lading kan dus uit hagel en/of natte sneeuw bestaan. Ook onweer is mogelijk! De zuidwestelijke wind is zwak, windkracht 2 Beaufort. Bij een bui zijn windvlagen tot 35 km./uur mogelijk.

Morgen is er tamelijk veel bewolking en vooral in de ochtenduren trekken nog enkele winterse buien over het Groene Hart. In de middag is zo goed als zeker droog en klaart het geleidelijk steeds breder op. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 3 Beaufort en krimpt al vroeg in de ochtend van zuidwest naar zuid. Rond het middaguur ruimt de wind naar westelijke richtingen en neemt af naar zeer zwak, windkracht 1 Beaufort. Het wordt evenals vandaag maximaal 6 graden Celsius in de Goudse regio.

Tijdens Kaarsjesavond 2017 waait er een (zeer) zwakke noordwestenwind (1 tot 2 Beaufort) over de Goudse Markt. Het is in de eerste avonduren licht bewolkt. In de loop van de avond verdwijnen de wolken uit het regionale weerbeeld en krijgen we een kraakheldere hemel boven de inmiddels ontstoken circa 20 meter hoge kerstboom. Warme kleding is voor de over het algemeen stilstaande bezoekers van 62e editie van Kaarsjesavond op de Goudse Markt wel aan te bevelen, want de temperatuur daalt gestaag van 6 graden Celsius aan het begin van de avond naar een graad of 3 aan het eind van de avond.

In de nacht naar zaterdag wordt de kans op een winterse bui geleidelijk groter. Ook zijn er soms opklaringen en de minimumtemperatuur ligt in de Goudse regio opnieuw rond het vriespunt. Zowel door winterse buien als door bevriezing van natte wegdelen kan het plaatselijk glad worden. De wind is noordwest en zwak, windkracht 2 Beaufort. Aan het eind van de nacht neemt de noordwestenwind iets toe en wordt matig, windkracht 3 Beaufort.

Zaterdag waait er een frisse noordwestenwind door de Goudse wijken. De Goudse thermometers geven in de middag opnieuw een waard van circa 6 graden Celsius. Door de matige noordwestenwind (3 Beaufort) ligt de gevoelstemperatuur maar een fractie boven het vriespunt. Het weerbeeld bestaat uit enkele winterse buien en vooral in de middag schijnt af en toe de zon.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt. De wind blijft onverstoorbaar uit de frisse noordwesthoek waaien en is zwak van kracht (2 Beaufort). De minima komen rond +2 graden Celsius uit in de Goudse regio.

Zondag is de kans op neerslag zeer klein in het Groene Hart, hoogstwaarschijnlijk blijft het de gehele dag droog. Het wordt maximaal 7 graden Celsius in Gouda en de omliggende gemeenten. Hiermee ligt de maximumtemperatuur een graad of 2 boven het langjarig gemiddelde voor medio december. Aan het einde van de dag raakt het geheel bewolkt en rond middernacht volgt een gebied met felle buien. De westenwind is matig van kracht (3 Beaufort).

In de nacht naar maandag houden de felle buien nog een tijdlang aan. Er waait een vrij krachtige wind (5 Beaufort) uit richtingen tussen west en noordwest. Windvlagen tot 60 km./uur zijn mogelijk. De minima liggen vrij hoog voor de tijd van het jaar, kouder dan 6 graden Celsius wordt het vrijwel nergens in het Groene Hartgebied.

Maandag wordt een bewolkte dag en zijn er in de vroege ochtend nog perioden met lichte regen. Met circa 8 graden is het aan de zachte kant. Na maandag is het een paar dagen overwegend droog.

Tot aan het eind van volgende week kan er dagelijks neerslag vallen, de neerslaghoeveelheden zijn echter niet groot. Met temperaturen tussen 7 en 10 graden Celsius is het enkele graden warmer dan het langjarig gemiddelde voor de tweede helft van december.

Neerslagverwachting voor de komende 3 uur!

Sneeuwradar verwachting voor de komende 3 uur

Legenda: Blauw is regen, Geel is natte sneeuw, Oranje is sneeuw!

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

  Neerslag verwachting voor Gouda

 

De komende periode liggen de temperaturen rond of enkele graden boven het langjarig gemiddelde. 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

Kans op vorstdag of ijsdag!

Temperatuur

 

Kans op sneeuw!

Sneeuwdek

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 11 en 20 december:    

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode: 5,9°C.    

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode: 0,9°C.   

Normaal valt er 26,7 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 14,2 uur.