Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 13 december 2018 om 20.00 uur 

 

Kaarsjesavond '18 verloopt koud en droog in Gouda!

Een uitgestrekt hogedrukgebied met een kern boven het zuiden van Scandinavië zorgt voor rustig weer. Er staat daardoor in onze regio een oostelijke stroming, waardoor geleidelijk koudere en drogere lucht naar onze omgeving wordt aangevoerd. Morgen en zaterdag is het niet ondenkbaar dat de maximumtemperaturen niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. "Gouda bij kaarslicht" zal zoals het zich op dit moment laat aanzien droog verlopen. Het is koud met temperaturen rond het vriespunt. Er waait een zwakke tot matige oostenwind, waardoor het aanvoelt als -2°C. Ook zaterdag is het nog koud. Zoals het er nu naar uitziet gaat het weer in de nacht van zaterdag naar zondag omslaan naar een zachtere en wisselvalligere periode. Aan het einde van de zaterdag en in de nacht naar zondag gaat er winterse neerslag vallen in de vorm van sneeuw, later overgaand in natte sneeuw of onderkoelde neerslag (ijsregen/ijzel). Er zullen daardoor gladde wegen ontstaan. Op zondag wordt de koude lucht verdreven en dat gaat gepaard met enkele millimeters regen. Er wordt circa 3,5 mm. neerslag verwacht in de Goudse regio.


Vanavond is het wisselend bewolkt en tijdens opklaringen kan de temperatuur gaan dalen naar waarden rond het vriespunt. Later op de avond neemt de bewolking geleidelijk toe en wordt het zwaar bewolkt. Er staat een zwakke oostelijke wind met een kracht van 1 à 2 op de schaal van Beaufort.

In de nacht naar vrijdag overheerst de bewolking en komen de minima een fractie onder het vriespunt uit. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind (2 à 3 Beaufort).

Morgen is het wisselend bewolkt en koud met een maximumtemperatuur van een graad boven het vriespunt. Er waait een matige oostenwind met een kracht van 3 Beaufort. Door de matige oostelijke wind voelt het aan als -2 graden Celsius. 

"Gouda bij Kaarslicht" zal vrijdagavond naar het zich nu laat aanzien droog verlopen, maar tijdens het ontsteken van de duizenden kaarslichtjes is het overwegend bewolkt. De temperatuur ligt op dit zelfde moment rond +1 graad Celsius. Halverwege de avond breiden opklaringen zich vanuit een oostelijke richting uit over Gouda en daalt de temperatuur rap naar -1 graad Celsius. De wind zwakt geleidelijk af naar zwak, windkracht 2 Beaufort en ruimt naar zuidoostelijke richtingen. De gevoelstemperatuur is in de tweede helft van vrijdagavond circa -3 graden Celsius. Warme winterkleding, een shawl en handschoenen zijn aan te raden als u langere tijd stil moet staan op de Goudse Markt.

In de nacht naar zaterdag gaat het licht vriezen met een minimumtemperatuur van circa -4 graden Celsius. Zaterdag overdag komt de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uit. Vanaf zaterdagavond neemt de kans op neerslag sterk toe en draait de wind naar een zuidelijke richting. De neerslag kan aanvankelijk gaan vallen in de vorm van sneeuw, natte sneeuw, onderkoelde neerslag, geleidelijk overgaand in regen. Er is dus kans op gladheid. De maximumtemperatuur gaat in de loop van zondag gestaag omhoog naar circa 8 graden Celsius aan het eind van de dag. 

 

Zonsondergang nabij Gouda op woensdag 12 december 2018

Foto: Bert van Dijk, Gouda.


Nieuwsgierig naar de winterverwachting?

Even klikken op link: JWinterverwachting '18-'19!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

 

Van 11 tot en met 20 december:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 6,1 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 0,9 graden.

Normaal valt er 25,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 14,3 uur.

 

Kans op vorstdag en ijsdag!

 

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag!

 

 

Kans op sneeuwval!

 

Kans op sneeuwdek!

 

Hellmann Wintergetal!