Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 15 november 2018 om 20.00 uur

 

 

Omega-blokkade gaat voor koud en droog weer zorgen!

De extreme droogte blijft nog zeker 2 weken aanhouden!

November 2018 wordt de 7e (zeer) droge maand op rij!

 

Aanvankelijk is er sprake van een krachtige omega-blokkade boven het westen, noordwesten en noorden van Europa. Hierbij wordt een krachtig hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië geflankeerd door enerzijds een lagedrukgebied ten zuidwesten van IJsland en anderzijds een hoogtelaag boven het Zwarte Zeegebied. Aan de grond bevindt het hogedrukgebied zich aanvankelijk boven het westen van Rusland, maar in de loop van het aankomende weekeinde trekt het centrum van dit hoog naar Scandinavië. Hierdoor komt er in ons gebied een oostelijke stroming op gang, waarmee steeds koudere lucht wordt aangevoerd. Aan de grond blijft het hogedrukgebied min of meer stationair. Op hoogte zien we aan de zuidoostflank van het hogedrukgebied regelmatig een koude put zuidwestwaarts of westwaarts trekken. Veel activiteit zit er op deze systemen niet, maar mogelijk dat er met name boven de relatief Noordzee enige convectie (wolkenvorming door het afkoelen van de lucht) mogelijk is.


Vanavond is het aanvankelijk onbewolkt/helder en koelt het met rassé schreden af. Later in de avond en in de nacht naar vrijdag kan (dichte) mist gevormd worden. De minimumtemperatuur komt rond 2 graden Celsius uit in de Goudse regio. Aan de grond (klomphoogte=10cm.)  kan de temperatuur dalen naar -2 graden Celsius.

Morgen start de daglichtperiode met (dichte) mist en zal het geruime tijd duren voordat de zon doorbreekt. Na het oplossen van de mist zal de rest van de dag zonnig verlopen. Het wordt maximaal 8 graden Celsius. De zwakke zuidooster (windkracht 2 Beaufort) krimpt in de loop van de dag naar oost en wordt matig, windkracht 3 Beaufort.

In het aankomend weekend wordt met een oostelijke wind drogere lucht naar onze regio aangevoerd. Daarmee is de kans op vorming van mist vrijwel nihil en wordt het geleidelijk kouder. Zaterdagmiddag is het met veel zonneschijn nog circa 8 graden Celsius in het Groene Hartgebied. Zondag wordt het 6 graden Celsius  en verloopt de dag wisselend bewolkt met in de middag de meeste zon. In beide weekendnachten komt het op uitgebreide schaal tot lichte vorst op waarnemingshoogte (1,50 meter).

Volgende week waait er een koude (noord)oostenwind en liggen de middagtemperaturen rond 5 graden Celsius. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur in de middag rond of een fractie boven het vriespunt en in de ochtend ruim onder het vriespunt. In de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht in de Goudse regio. Het blijft volgende week waarschijnlijk de gehele week droog. Daarbij is het soms zonnig, maar er zijn ook regelmatig wolkenvelden. Later in de week neemt de neerslagkans een licht toe. Omdat de lucht koud is, zou de neerslag zomaar in de vorm van (smeltende) sneeuw kunnen vallen!


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

De minimumtemperaturen liggen de komende weken tussen -5 en 9 graden Celsius.

De maximumtemperaturen liggen over het algemeen tussen 3 en 14 graden Celsius. 

 

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

  

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

 

Van 11 tot en met 20 november:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 9,6 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 3,7 graden.

Normaal valt er 30,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 21,5 uur.

 

Kans op vorstdag en ijsdag! 

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op sneeuwval!

 

Kans op sneeuwdek!

 

Hellmann Wintergetal!