Opgesteld door Jan Willem de Wit op woensdag 18 juli 2018 om 22.15 uur. 

 

Vrij zeldzame Halo met parhelische kring boven Gouda!

Warmtegolf wordt hoogstwaarschijnlijk een hittegolf! 

Volgende week maxima tussen 31 en 36 graden mogelijk!

Een vlak centrum van hogedruk ligt boven het zuidelijk deel van de Noordzee en trekt gedurende de komende 24 uur traag richting het noordwestelijk kustgebied. Als gevolg daarvan hebben we in het Groene Hartgebied te maken met een zwakke noord- tot noordoostelijke stroming. In de bovenlucht is de stroming anti-cyclonaal, met uitzondering van een zwakke hoogtetrog die in de nacht naar donderdag en donderdagochtend van west naar oost over onze regio passeert.

Vrij zeldzaam haloverschijnsel (optisch weersverschijnsel) boven de Goudse regio: Halo met Horizontale Cirkel (ook wel Parhelische Kring genoemd) rond 11.30 uur te Gouda!

Fisheye-GIF met een gemaakte zwarte cirkellijn waar Parhelische Kring of Horizontale Cirkel te vinden is. Rond 11.56 uur oplossend. Rond de zon is ook een kring waarneembaar, de zogenaamde Halo.

De parhelische kring of bijzonnenring is een melkwitte, horizontale kring door de zon met het zenit als middelpunt. Dit lichtverschijnsel behoort tot de halo's, optische verschijnselen die ontstaan door breking en/of reflectie van licht in ijskristallen in de atmosfeer.

Foto's (GIF): Bert van Dijk (lid Weerclub Gouda), Gouda.

In de nacht naar donderdag koelt het af naar circa 13 graden in Gouda bij een (zeer) zwakke noordenwind (1 tot 2 Beaufort).

Morgen is er opnieuw veel ruimte voor de zon en trekt er nu en dan een veld met sluierbewolking (Cirrus en Cirrostratus) over het land. Het wordt iets warmer dan woensdag met 27 graden. Er waait een zwakke wind uit richtingen tussen noord en oost met een kracht van 1 tot 2 Beaufort.

Vrijdag komt er vanuit een zuidelijke richting bewolking onze kant op. De wolkenvelden die overtrekken zijn afkomstig van regenbuien of onweersbuien die boven Frankrijk actief zijn. De buien zullen ons echter niet bereiken.Bij een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en noordoost wordt het opnieuw zomers warm met in Gouda 27 graden op de thermometers.

In het weekend is er een zeer kleine kans op een plaatselijke regenbui of onweersbui. Doordat de buien slechts zeer lokaal voorkomen betekenen ze voor de heersende droogte slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon, stapelwolken en sluierbewolking. De temperatuur doet onder invloed van een noordwestenwind een klein stapje terug. De maxima liggen in Gouda rond 25 graden Celsius.

Volgende week blijft het hoogzomers met veel zon en er valt nauwelijks of geen neerslag in de Goudse regio. Als er iets valt komt dat door een zeer lokale onweersbui. De temperatuur stijgt naar tropische waarden. Mogelijk wordt met een oosten- tot zuidoostenwind vanaf volgende week dinsdag tropische lucht aangevoerd, waarbij de middagtemperaturen van volgende week dinsdag tot en met volgende zaterdag kunnen oplopen naar waarden tussen 31 en 36 graden Celsius. 

Hieronder de 10-daagse temperatuurverwachting voor Gouda! Update: 18/07/18 - 21.00 UTC.

Overdag richting 35 graden, in de nachten rond 25 graden.

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

Richting het weekend opnieuw warmer. Het aanstaand weekend weer iets koeler. Daarna opnieuw sterk opwarmend.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda: 

Van 11 tot en met 20 juli:

De gemiddelde maximumtemperatuur bedraagt 20,8 graden.

De minimumtemperatuur ligt in deze periode op 13,4 graden.

Normaal valt er 22,8 mm aan neerslag en schijnt de zon gedurende 69,6 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans