Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 21 september 2018 om 05.15 uur.  

 

Koel weekend met veel wind!  Zondag kans op veel regen!

 

In het polaire front, dat van Denemarken naar het zuidwesten van Engeland ligt, ontstaat boven Wales een actieve frontale golf , de zogenaamde Rapid Cyclogenesis (ofwel snelle cyclogenese = de snelle ontwikkeling of versterking van de cyclonische circulatie in de atmosfeer). Deze trekt vrijdagochtend via het noorden van de Noordzee in noordoostelijke richting naar het zuiden van Noorwegen. Het koufront passeert vrijdagochtend in ongeveer 3 uur tijd Nederland van west naar oost. Aan de zuidkant van het laag ontwikkelt zich een sterke westelijke stroming. Hierin trekken vrijdagmiddag en vrijdagavond enkele kleinschalige troggen over Nederland. Zaterdag trekt een rug van hoge druk in noordoostelijke richting over Nederland. 

De actieve depressie die vrijdag boven ons land voor zware windstoten zorgt wordt zaterdag boven de noordelijke helft van Scandinavië verwacht. Onze regio bevindt zich dan in aanmerkelijk koelere maritiem polaire lucht dan de voorgaande dagen. Voor de oostkust van de Verenigde Staten bevindt zich een grote hoeveelheid warme en vochtige lucht, dit zijn de restanten bij ex-orkaan Florence. Op de grens met de polaire lucht zien we vanaf vrijdag een golf op dit frontvlak, met daar vooruit nog een warmtefrontafloper richting ons land bewegend. Dit systeem zou van zondag op maandag bij ons opnieuw veel wind kunnen veroorzaken. Na volgende week maandag zien we in de meeste oplossingen de opbouw van een rug van hoge druk ten westen van Nederland.

Vandaag wordt het een winderige dag met vooral in de ochtend talrijke buien. De buien markeren de scheidingslijn tussen warme lucht van de afgelopen dagen en de koelere lucht waar we vanaf vrijdagochtend mee te maken krijgen. In de loop van vrijdagochtend draait de wind na koufrontpassage van zuid naar west en haalt flink uit naar krachtig, windkracht 6. Zware windstoten tot 85 km./uur zijn zowel in de ochtend als in de avond mogelijk. In de middag zijn er zonnige perioden en stapelwolken, zware windstoten komen in dit dagdeel niet voor. Er kan in de middag en avond nog een enkele regenbui vallen, maar op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied blijft het droog. Er waait er een matige, soms even een vrij krachtige westenwind (windkracht 4 à 5). De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De maximumtemperatuur van vrijdag is circa 19 en werd in de afgelopen nacht al bereikt.

Vanavond en in de nacht naar zaterdag is er veel bewolking, af en toe is er een opklaring maar veel stelt dit niet voor. Rond middernacht is de temperatuur gedaald naar een graad of 13, de minimumtemperatuur van 12 graden wordt aan het eind van de nacht naar zaterdag bereikt in de Goudse regio. De westenwind neemt geleidelijk af van vrij krachtig, windkracht 5 aan het begin van vrijdagavond naar matig, windkracht 3 aan het eind van de nacht naar zaterdag.

Zaterdag start met enkele lichte regenbuien en een matige westenwind (windkracht 3 à 4). Later op de dag wordt het rustiger en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt 16 graden in de Goudse regio.

Voor zondag staan veel regen en veel wind op het programma. Vooral later op de dag en in de nacht naar maandag is de kans op zeer onstuimig weer vrij groot. Mogelijk neemt de wind toe naar stormachtig of stormkracht (windkracht 8 à 9). De maximumtemperatuur komt met circa 17 graden een graad hoger uit dan zaterdag.

Ook maandag wordt nog een regenachtige en tamelijk onstuimige dag. Het wordt circa 16 graden. 

Vanaf dinsdag schakelen we hoogstwaarschijnlijk over op een rustiger en droger weertype met flinke zonnige perioden en maxima rond 18 graden. De nachten worden door brede opklaringen en weinig wind een stuk frisser. 

Het laatste nieuws over de extreme droogte is te vinden door te klikken op de link hieronder: 

Weernieuws: Extreme droogte!   

De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     

 

Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage

 

Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda

 

15 daagse trend (weerpluim) van het Europeese weermodel ECMWF

De minimumtemperaturen liggen de komende weken tussen 5 en 12 graden Celsius.

De maximumtemperaturen liggen over het algemeen tussen 15 en 23 graden Celsius.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 21 tot en met 30 september:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 18,2 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 9,6 graden.

Normaal valt er 28,4 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 42,3 uur.

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:   

Van 1 tot en met 10 oktober:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 16,4 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 8,7 graden.

Normaal valt er 36,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 35,2 uur.

 

Kans op warme of hitte!

 

Kans op bewolking of zonneschijn!

 

Kans op neerslag! 

 

Kans op onweer!

Onweerskans